Ускоро потписивање Меморандума о сарадњи туристичких организација Херцег Новог и Београда

Регионална промоција 54. Празника мимозе кренула је данас из Београда, са Теразија, гдје је бројним  представницима медија и гостима представљен програм ове манифестације.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, захвалио је амбасадору Бразила у Србији и Црној Гори, предсједницима београдских општина Звездара, Стари град, Сопот и Лазаревац који су им се придружили, дојучерашњем конзулу Републике Србије у Херцег Новом Зорану Дојчиновићу, као и бројним пријатељима, естрадним умјетницима, познатим Новљанима у Београду који подржавају свој град.

Он је позвао Београђане и све грађане Србије на највећу туристичко пропагандну манифестацију на Јадрану, која се дешава у фебруару и марту.

-Припремљен је велики и добар програм за све посјетиоце који ће доћи у Херцег Нови у овом периоду, што значи да вас очекују највеће звијезде са ових простора, и свјетске звијезде. Желим да позовем све људе из Србије и из Београда да дођу до Херцег Новог и да присуствују 54. Празнику мимозе, јер је Херцег Нови увијек дочекивао госте из ових крајева широм отворених руку, јер у Херцег Новом имате браћу и пријатеље и јер увијек сте добро дошли. Дођите на само отварање Празника мимозе 17. фебруара, када је  вријеме празника овдје у Србији, тако да сви можете тај први викенд да проведете у Херцег Новом, јер тада се очекује и највећи број посјетилаца, тада на нашу ривијеру дође преко 30 000 до 40 000 људи да осјете тај чар Медитерана и ту нашу бокешку атмосферу, поручио је Катић.

Милош Коњевић, предсједник Дирекције Празника мимозе, захвалио је на великом одзиву представника свих медија и званица, изразивши велико задовољство што промоција Празника мимозе креће управо из Београда и са Теразија.

-Знамо колика је љубав између Херцег Новог и Београда, колико Новљани воле Београд, а Београђани такође воле Херцег Нови. Три- четири мјесеца смо припремали програм Празника мимозе, надам се да смо успјели у томе да буде свестран, да буде понешто за свакога, од самог отварања, традиционалних пучких свечаности и маскенбала па све до затварања, гдје спремамо један спектакл; имаћемо карневал са око 800 учесника из Европе и региона, казао је Коњевић, пожељевши свима добродошлицу у град мимозе.

Тања Атељевић, директорица ЈУК Херцег фест, подсјетила је да је идеја о оснивању овог празника потекла управо из Београда, и најавила разна забавна и културна дешавања.

-На отварању, 17. фебруара, осим традиционалне поворке тромбоњера и мажоретки, имамо велико задовољство да угостимо Марију Шерифовоић. Након тога, у суботу 18. фебруара, слиједи традиционална берба мимозе која се на ривијери од Кумбора до Баошића одржава сваке године, то је фешта од рибе вина и доброг провода. Традиција је да вриједне домаћице већ педесетак година припремају рибу и почасте све госте.  Ове године на том догађају наступуће Ђође Давид и Ивана Негатив, и након њих група Галија. Увече истог дана имаћемо маскенбал. Свугдје могу да се организују маскенбали, али медитерански маскенбали су увијек нешто посебно. Маскенбал је иначе и настао да се људи тада просто ослободе свих друштвених стега, да буду слободни и радосни, и зато вас позивам да дођете на тај маскенбал, најбоље маскирани, јер маскама је те вечери све дозвољено. Осим што је забавна, Празник мимозе је и културна манифестација, имаћемо и представљање Београда, гостовање књижевнице Ведране Рудан, затим Љубивоја Ршумовића, тако да има пуно разлога да дођете у Херцег Нови, поручила је Атељевић.

Директорица Туристичке организације Херцег Нови, Миља Виторовић, казала је да нас очекују дани врхунског провода уз бројне музичке, културне и спортске манифестације, посебно истакавши програм  “Winter flower”.

-Сама идеја оснивања овог празника и јесте била да од Херцег Новог учини један град који ће бити привлачан за туристе и у току зиме. Ми смо успјели у томе, јер смо направили један туристички производ по којем Херцег Нови јесте препознат као пожељна туристичка дестинација, а већ педесетогодишња традиција нам налаже да сваке године у томе будемо све бољи и бољи. Ове године смо, чини ми се, у идеји да овај програм учинимо што квалитетнијим, отишли и корак даље и, захваљујући сарадњи Туристичке организације са фестивалоим Егзит, имаћемо заиста спектакуларан програм, једнодневни музички догађај, на коме ће наступити Констакта, умјетница која је обиљежила музичку сцену 2022. године и свјетски познати DJ Claptone из Њемачке, маскирани велемајстор хаус музике.

Виторовић је најавила и скоро потписиванје Меморандума о сарадњи туристичких организација два града.

-Највећи број гостију у току Празника мимозе управо долази из Србије, тачније понајвише одавде, из Београда, и част ми је да најавим да ће ускоро бити потписан и дугорочни Меморандум о сарадњи двају туристичких организација, Херцег Новог и града Београда, наравно са циљем јачања наше сарадње у области туризма, са посебним економским, друштвеним и културним аспектом.

Један од оснивача Егзит фестивала, Душан Ковачевић, истакао је да му је част да најави сјајан нови програм Празника мимозе, чији је задатак да га приближе млађој публици.

-Када су нас позвали из Херцег Новог и изразили жељу да се Егит укључи и подржи овај значајан догађај, оно што нам је прво привукло пажњу је сама мимоза. Она просто на неки начин пркоси законима, јер сви знамо да цвијетање цвијећа креће на прољеће. Међутим мимоза пркоси томе. Она је цвијет бунтовник који се јавља током зиме и заиста нас позива да се вратимо природи као јединој шанси за спасење цјелог цовјечанства. У оквиру тога наш задатак је двострук; са једне стране да приближимо овај празник новим генерацијама, а са друге стране да га интернационализујемо. И због тога смо одабрали, а стварно није могло боље, једног од водећих електронских продуцената и ДЈ-ева на свијету, Claptone-а, који такође наступа под маском и на прави начин ће обиљежити овај празник, и нашу Констраку, која је извела једну праву револуцију, пркосила свим законима регионалне музичке индустрије, и шоу бизниса и свега осталог, и заиста покорила сцену прошле године. Вјерујемо да ће се тај успјех наставити у годинама које долазе и не постоји бољи начин да се овај празник приближи новим генерацијама уз наступ два извођача. Ту је и Кејт која је један од хероја домаће сцене, тако да нас очекује један сјајан програм, поручио је Ковачевић.

Констракта је подсјетила да је наступ на Празнику мимозе резултат нове сарадње два сјајна фестивала, која обећава, те да је за Херцег Нови вежу дивне успомене.

-Ми наступамо 25. фебруара, а то је згодно време да се оде до мора. Нама ће свакако бити драго да будемо дио мимозе, вуку ме херцегновске везе, тамо сам провела многа лета, било је ту свачега, тако да се радујемо овом догађају, поручила је кратко Констракта.

Промоција Празника мимозе биће настављена сутра у Новом Саду, па 23. и 24. јануара у Бања Луци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here