УСКОРО ОДЛУКА ДА ЗЕЛЕНИЧКА ЛУКА ПОСТАНЕ СИДРИШТЕ ЗА КРУЗЕРЕ

Општина Херцег Нови, Министарство капиталних инвестиција, Морско добрo, као и компанија Мјешовито заинтересовани су да Лука Зеленика постане сидриште за крузере. То је била и тема данашњег састанка, који је одржан у Херцег Новом, на коме је истакнута спремност свих учесника за још јачом сарадњом како би у најкраћем периоду лука постала сидриште, а потом додијељена и концесија неопходна за оперативност и функционалност.

Најпозваније да ријеши проблем сидришта у зеленичкој луци је Министарство капиталних инвестиција које је интензивно радило у претходном периоду, казао је за РТХН након састанка Зоран Радуновић, државни секретар МКИ.

Зоран Радуновић, државни секретар МКИ

– Задатак је и да обезбједимо сигурно и безбједно пребацивање путника са тендерима из зеленичке ка луци Шквер. Долазак већих крузера и гостију ће много допринијети развоју туризма у Херцег Новом, казао је Радуновић.

Очекује да би за недељу дана лука могла да почне да се користи као сидриште.

Фото: састанак у Општини Херцег Нови са представницима МКИ, ЈП Морско добро и АД Мјешовито

– Одлуку доноси интерресорна комисија, која је већ у доброј мјери формирана. Очекујемо још представнике из МУП-а и Управе царина, а потом би комисија у најкраћем периоду, у року од седам дана, могла да донесе одлуку и да почнемо да користимо Луку Зеленика као сидришта за крузере, казао је Радуновић.

Радуновић сматра да је једини проблем власнику, компанији Мјешовито, као иневститору, да обезбједи концесију, а након тога ће МИК извршити провјеру испуњености услува за одређивање луке Зеленика као трговачке.

Предсједник Одбора директора АД „Мјешовито“, Божидар Драганић, вјерује да ће концесиони акт бити потписан до краја године.

Божидар Драганић, Предсједник Одбора директора АД „Мјешовито“

– Није ово први пут да смо ми изразили интересовање око концесије. То је процес који траје већ десетак година, а коначно у последње вријеме имамо низ конструктивних и ефикасних састанака. Сматрам да идемо у правцу да коначно Лука Зеленика постане оперативна, у интересу нас као власника, и наравно у интересу државе и Општине Херцег Нови.

Потврдио је да су на данашњем састанку посвједочили врло израженој вољи и спремности, прије свега Општине, а затим и Морског добра и Министарства капиталних инвестиција да се убрзају неопходне процедуре како би концесиони акт био потписан до краја године.

Морско добро је сагласно да се обнови сидриште у Луци Зеленика, а директор тог предузећа Младен Микијељ је увјерен да ће за два мјесеца доћи до предлога за концесију.

Младен Микијељ, директор ЈП Морско добро

– Задовољан сам што је успостављена сарадња између инвеститора, ОХН  и ЈП Морско добро. На жалост нешто што није функционисало 10 година неко је хтио да не функционише и наредних десет. На овај начин, на оваквим састанцима све теме се проблематизују и дође се до рјешења које одговара свима. Направили смо ред корака како бисмо дошли до коначног рјешења, до коначног производа, који ће, сигуран сам бити у интересу, прије свега, грађана Херцег Новог. То нам је циљ. Као што знате кренули смо у причу да за сваки пројекат укључујемо Општину. Негдје смо дефинисали ствари и сигуран сам да ћемо кроз два мјесеца доћи до предлога за концесију, рекао је Микијељ.

Овакви процеси су дуготрајни и за њих је потребна комплексна припрема, а све што се оствари у овој години, сматраће успјехом, казао је након састанка  потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур.

Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови

– Ово је озбиљан процес који тражи вријеме и припреме, све што се деси у овој години биће успјех, али ће највећи успјех бити да у наредном периоду имамо договорен организован долазак бродова, већи број компанија, да буду задовољни и агенти и сви они који се баве овим обликом туризма, казао је Мустур и истакао да су уз причу о зеленичкој, афирмисали и Шквер као луку гдје ће труристи бити искрцавани пред даљи обилазак града.

7 COMMENTS

  1. Ove dvije osobe od kojih se jedan predstavlja kao vlasnik kompanije „Mjesovito“ a drugi je samoprozvani pravnik, bi trebali da su u specijalnom drzavnom tuzilastvu,da odgovaraju za sva nepocinstva prema radnicima Mjesovitog,RVI-a,za sumnjive privatizacije i “ nestanak“ 9 miliona eura…

  2. Zaboravih dodat i uzimanje sa racuna radnika RVI-a 1 300 000 e za rekonstrukciju sadasnjeg palmonbay-a.Ne znam odakle im ideja da se zapute za Herceg Novi.

  3. Za ovakav projekat prvo treba da postoji infrastruktura. Gosti sa kruzera nece se zadrzavati u Zelenici, vec ce autobusima ili tenderima ici za HN ili Ko…u slucaju da to budu autobusi kao sto se desilo jednom kada se kruzer usidrio u Zelenici, potrebna je takva infrastruktura da mijestani i turisti ne osijete to…Zelenika je ionako ljeti „cep“ u saobracaju. Ideja je odlicna ali me strah realizacije

  4. Provijerite na koji nacin su isplacivali radnike u Hotelu Palmon u vremenu korone od oktobra do aprila 2020godine. Za iste te radnike koji su bili na zavodu kasnije su dobili subvencije drzave.

  5. Ja sam Pomorac evo 20 godina, čitajući ovaj tekst još nisam ukapirao oće li ovo biti sidrište ili pristanište za kruzere. Piše da se obnovi sidrište 🤣🤣🤣🤣🤣

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here