Ускоро нови закон о заштити конкуренције

Привредна комора Црне Горе је организовала први у низу семинара под називом „Ефикасна конкуренција – изазови и препреке конкуренције на тржишту“, а у оквиру пројекта финансираног од стране Европске Уније.

Посебан изазов у преговорима са ЕУ поред владавине права, представља поглавље које се односи на конкуренцију и државну помоћ. Она је истакла да Привредна комора има препознатљиву улогу у процесу придруживања ЕУ, те да карактер, обим и динамика активности Коморе иду у корак са укупним активностима државе у интеграционим процесима.

– Имамо представнике у свим преговарачким поглављима која се баве економским темама, тако да се привредницима омогућава да кроз учешће у одборима Коморе буду дио преговарачког процеса, те да упућују и образлажу своје захтјеве у погледу спремности за преузимање обавеза у свим областима преговора. Комора те захтјеве обједињује и кроз учешће у радним групама за преговоре омогућава да ставови привреде буду уважени – казала је директорица Сектора удружења ПКЦГ Славица Павловић.

Енис Хуремовић, замјеник директора Агенције за заштиту конкуренције казао је да циљ политике конкуренције, у складу са ЕУ вриједностима, стварање развијених и ефикасних правила тржишне конкуренције,

-Преговарачко поглавље осам ставља пред Црну Гору бројне изазове како у праћењу легилсативног оквира, тако и административних капацитета које је неопходно спровести у самом систему и од Црне Горе тражи унапређење у овој области.

Хуремовић је такође казао да се ускоро очекују нови закон о заштити конкуренције, који ће казнену политику ставити под надлежност Агенције.

Yngve Engstrem, шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори, нагласио је важност конкуренције у економији и њен утицај на добробит грађана.

– Иако постоји тржиште, оно не пружа све предности грађанима ако нема заштите државе у смислу конкуренције. У малим економијама, попут црногорске, суочавање с изазовима конкуренције може бити тешко, с малим бројем компанија и великом могућношћу злоупотребе – казао је он.

Андреј Плахутник вођа тима пројекта, ЕПРД и предавач на семинару истакао је да без здраве конкуренције нема стабилне економије, а самим тим ни политике, поручујући да је конкуренција темељ сваког пословања на тржишту. Говорећи о пројекту истакао је да се у оквиру њега, између осталог, ради на успостављању јединствене контакт тачке.

Према његовим ријечима, интензивно раде са Акредитационим тијелом и Институтом за стандардизаицју, а у посебном фокусу је и сарадња са Агенцијом за заштиту конкуренције.

Плахутник је учесницима семинара пружио свеобухватан преглед правног оквира ЕУ и Црне Горе у вези с конкуренцијом те је кроз конкретне примјере и анализе додатно освијетлио кључне аспекте овог важног подручја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here