Ускоро нова локација за подморницу са Пристана

podmornica P916
Фото: архива

На основу потписаног уговора Министарства одбране Црне Горе и општинског секретаријата за културу и образовање, Херцег Новом је донирана диверзантска подморница тип П-916. Ријеч о музејском експонату, којим ће бити обогаћена туристичка понуда нашег града.

Диверзантска подморница биће у наредном периоду измјештена са Пристана на Луштици. Једна од могућих локација су Ђеновићи, као мјесто, које је у вријеме Аустоуграске била сидриште за ова пловила, информише секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

– Све наведено је у сврху осмишљавања музеја на отвореном гдје ће нам подморница бити централни, а око подморнице још неки експонати који свједоче о богатој историји поморства и подмоничарства у Херцег Новом, казала је Замбелић Пиштало.

Према ријечима сарадника на пројекту Драгана Гачевића, подморница типа П-916, израђена је, у периоду од 1979. до 1988. године, у бродоградилишту у Сплиту, а била је прилагођена за дубину од 109 метара. Црна Гора је двије подморнице, која су биле дио пловне флоте некадашње југословенске народне армије, донирала Словенији и Србији.

– Ова три примјерка су задржана као музејски експонат, попут неких сличних подморница које су у свијету у Ласпеци, Шпајеру, Венецији, Ђенови, тако да ће бити добра ствар да и Херцег Нови као приморски град и град некадашње бивше Аустоугарске краљевске морнарице и бивше Краљевске југословенске ратне морнарице, има један такав примјер са музејском поставком, наводи Гачевић.

Постављањем подморнице на одабрану атрактивну локацију на херцегновској ривијери, наш град добиће музеј на отвореном, чиме ће бити обогаћена туристичка понуда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here