Ускоро конкретан договор и долазак недостајућег медицинског кадра у Херцег Нови

Кадровска помоћ здравственим установама у Херцег Новом ускоро ће бити обезбјеђена са Медицинског факултета у Фочи, а наредних дана биће постигнут и конкретан договор. Оваква сарадња је веома значајна јер Херцег Нови годинама има хронични проблем са недостатком медицинског кадра. Недавно потписано побратимство између два града, посебно подразумјева развој туризма и здравства.

Велики број квалитетних студената завршне године Медицинског факултета је заинтересовано за рад у Херцег Новом, а посебан интерес је Институт Др Симо Милошевић, казао је декан др Дејан Бокоњић.

– У претходном периоду, са предсједником Општине Стеваном Катићем сам разговарао о недостатку медицинског кадра, а потом причао са студентима завршне године. Велико је интересовање студената, а од надлежних из Херцег Новог очекујемо информације како ће бити организована сарадња и како ће тећи даље каријера младим љекарима. Посебан нам је интерес Институт Др Симо Милошевић гдје бисмо слали студент пете и шесте године на додатну едукацију, а медицинском кадру у Институту нудимо упис докторских студија на нашем факултету. То треба да буде спона, да буду амбасадори нашег факултета и професори на њему. Прелиминарни разговори су већ обављени, има интересовања, а међу њима и наших бивших студената, као што је један од наших најбољих др Владо Поповић. Мислим да има много простора за сарадњу и лично ћу се заложити да сарадња функционише и буде врло активна и да рецимо сваке двије године имамо шта да кажемо и покажемо.

Фото: проф др Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи

Уз кадровско ојачавање здравствених установа у Херцег Новом, др Бокоњић види позитивну страну и у шанси за додатну праксу својих студената.

– Уписујемо доста дјеце и мрежа болница коју имамо на истоку Републике Српске можда и није довољна, тако да би нам било значајно да имамо још неку наставну базу, посебно Института Др Симо Милошевић, болнице Мељине па и Дома здравља за породичну медицину. Вјерујем да ћемо, из ове сарадње, сви заједно имати доста тога позитивног да чујемо и видимо у наредном периоду, казао је др Бокоњић.

Овакав облик сарадње је одличан јер Херцег Нови има хроничан проблем са недостатком медицинског кадра, сматра др Саво Марић, директор Института Др Симо Милошевић, установе која је водећа када се говори о медицинском туризму у држави али и шире.

Фото: др Саво Марић, директор Института Др Симо Милошевић

– Да би се наши људи вратили у Херцег Нови али да би дошли и они други који то желе, прво морамо вратити Институту стари сјај јер је Институт носилац медицине и медицинског туризма, бренд у региону и шире. Велики проблем је коефицијент медицинских радника који морамо подићи на ниво јавног здравства и тако ћемо створити услове да се људи врате и желе да раде у Институту. И студенти који заврше Медицински факултет у Фочи, као и средње медицинске школе у том граду али и Херцег Новом, имаће обезбијеђено радно мјесто, што није мала ствар, а ми као послодавци ћемо имати ријешен проблем тог профила медицинске струке да не бисмо имали проблем као сада када кадар попуњавамо људима из пензионог фонда. Отварањем средње медицинске школе у Херцег Новом почиње стварање услова да се ријеши највећи проблем, а то је недостатак средњег медицинског кадра, подсјетио је др Марић.

Фото: др Горан Комар, директор Дома здравља Херцег Нови

Сарадња Херцег Новог и Фоче је на обострано задовољство и представља дубинско традиционално сагледавање веза два града и народа, казао је др Горан Комар, директор Дома здравља. Он је подсјетио да је у претходном периоду Општина Херцег Нови обезбједила бесплатан смјештај љекарима који су долазили са Медицинског факултета из Фоче како би радили у Дому здравља у тренутку када је недостајало кадра.

 – Испоставило се да су то одлични кадрови који данас носе значај дио дјелатности наше службе опште медицине која нам је темељна. Настојимо развијати и друге видове сарадње, затим попунити мјеста која су нам недостајућа, посебно у току туристичке сезоне и надам се да ће Медицински факултет из Фоче наћи начина да нам помогне, казао је др Комар.   

1 COMMENT

  1. Sve je to super ali!!! Za neupucene u Podgorici postoji medicinski fakultet a koliko se sjecam i u Beogradu. Mozda su za ove strucnjake suvise nekvalitetne te ustanove i vjerovatno je slucajnost je da se vecina gradjana CG lijeci u Pg ili Bg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here