Ускоро коначна верзија Предлога измјена и допуна ПУП-а Општине Херцег Нови

У поступку доношења Измјена и допуна Просторно урбанистичког плана за Општину Херцег Нови, након готово годину од организовања јавне расправе, план је  тек недавно  добио “зелено свјетло” за завршну фазу до коначног доношења на Влади Црне Горе.

Након позитивног мишљења, комисије Савјета за урбанизам ресорног министарства, на обједињене сугестије и предлоге грађана, које су унесене у нацрт, планери су корак ближе коначном уобличењу овог најважнијег планског документа. Нацрт плана је прошао и четврту процјену Савјета за ревизију. Након дуготрајног поступка и још једне, пете провјере, Предлог измјена и допуна ПУП-а  би требало да буде усвојен до септембра, што ће отворити шансу за градњу на више од 50 одсто територије Херцег Новог, од  Дебелог Бријега до Каменара, на којој су детаљни планови престали да важе, објашњава за РТХН  обрађивач плана, члан Савјета за ревизију Просторног плана у државној комисији, руководилац општинске комисије за поступак доношења ПУП-а и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенције за изградњу и развој града Ранко Ковачевић:

– Генерално, то су биле примједбе државног Савјета за ревизију на нацрт плана. Онај ко је  давао примједбе није био добро упознат са реалном ситуацијом и површно је оцијењивао. Било је доста примједби на количину изграђености. Чак је и неколико колега из Савјета дало примједбе да се овим планом предвиђа огромна изграђеност, што није добро прочитано. Степен изграђености који је предложен не односи се на територију Општине која је под заштитом, навео је Ковачевић.

Основне примједбе грађана су биле њихове потребе за изградњом у циљу рјешавања пословних и стамбених питања:

– Оно што су биле примједбе да одрeђена територија, гдје се налазе парцеле, није ушла у грађевинско подручје. Није ушла јер су биле територије означене као пољопривредно и шумско земљиште. Ми смо, гдје је то било могуће, излазили у сусрет грађанима. Уколико су њихове парцеле у додиру, са постојећим планом насеља, ми смо њихове захтјеве и примједбе узимали у обзир, образлаже Ковачевић.

Он каже да је било и примједби и неких чланова Савјета, који су били искључиви да  не може да  се ставља као грађевинско подручје, тамо гдје су шуме и пољопривредно  земљиште.

-Ми смо направили и допунска истраживања, јер подаци нису тачни. Једне податке има катастар, друге топографска карта и треће има тзв. корина подлога, која је рађена за потребе просторног плана државе, на основу сателитске процјене.

То су три процјене, које нису међусобно усаглашене и нису тачне. Договорили смо са чланом Савјета за пољопривреду из ревизије, да ако је у катастар уписано као пољопривредно земљиште прве, друге и треће категорије, нека ту нема градње, уколико је парцела већа од 2 500 квадрата и да омогућимо могућност градње на мањим парцелама у зони насеља. Апсурд је, да се оно што је означено као пољопривредно – не користи за ту сврху, додаје Ковачевић.

Ковачевић информише грађане, који се интересују шта је са њиховим захтјевима са јавне расправе.

– Прва група њихових захтјева везано за проширење грађевинског подручја, ми смо дали, та проширења, гдје год је било могуће. Само нисмо могли да дамо ту могућност да се гради на заштићеном терену, на некој саобраћајници или другој локацији од јавног интереса. Максимално смо изашли у сусрет грађанима, али комисија треба да да коначно мишљење.

Друго што су грађани питали то је коефицијент изграђености или спратност нисмо могли да постигнемо што смо предложили, него смо правили компромис са комисијом, али су предлози повољнији него што су били, рекао је Ковачевић.

Најважније је, како истиче, да се на основу ПУП-а могу да издају урбанистички услови за изградњу:

– Оно што је битно да се из овог плана могу да дају урбанистички услови за изградњу, не чекајући детаљне планове. Значи да постоји директна примјена плана, са циљем  да се уштеди огромно вријеме и новац, јер недостају детаљни планови за пола територије Општине Херцег Нови. Овим постижемо уштеду и временску ефикасност, оцјењује Ковачевић.

Такође, су и за зону Морског добра, дали предлоге за нека рјешења да буду директно примјењива из плана.

Ковачевић очекује да ће већина предлога бити усвојена на комисији за ревизију при министарству просторног планирања, изградње и државне имовине.

– Молимо грађане за стрпљење и разумијевање, оптимиста сам да ће већина тога што је предложено бити и усвојено. Све не може бити. Ако ми до половине јуна урадимо и предамо предлог, очекујем да ће комисија ако не буде кочила, донијети оцјену за 15 дана. Постоји варијанта да ће комисија донијети пету, коначну процјену Предлога измјена и допуна ПУП-а Херцег Нови, до годишњих одмора у августу, или барем почетком септембра,када се очекује позитиван одговор, казао је Ковачевић.

Подсјећамо, у генералној разради обухваћено је око 600 примједби грађана, које су условно прихваћене за одређена насеља. Након јавне расправе радило се на усаглашавању и обједињавању примједби и сугестија грађана на одређена планска рјешења. С обзиром на континуитет у поступку доношења плана, од Владе и ресорног министарства очекује се да ће убрзати динамику усвајања Измјена и допуна ПУП-а,што је од велике важности за грађане и Општину Херцег Нови.

Погледајте емисију Новско јутро у којој је говорио обрађивач плана Ранко Ковачевић:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here