Уређење тврђава – сегмент оплемењивања Старог града као туристичке атракције

Форте Маре

Општина Херцег Нови започела је пројекте уређења тврђава који, између осталог, укључују санацију клизишта Канли куле и постављање најсавременије архитектонске расвјете на Форте Маре, како би их учинила атрактивнијим за туристе и тиме обогатила туристичку понуду града.

Како би повећалa број посјета тврђавама, локална управа је у сарадњи са менаџментом Херцег феста, у тврђави Форте Маре отворила сувенирницу и доњи улаз, а у току је пројекат архитектонске расвјете, казао је за РТХН предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Стеван катић, предсједник Општине Херцег Нови

– То ради једна реномирана компанија, која се бави освјетљавањем споменика културе у свијету, дакле, ријеч је о најквалитетнијој расвјети, па ће симбол Херцег Новог, тврђава Форте Маре бити лијепо освјетљена. Биће примјетна увече и са бродова и доћи ће до изражаја када погледате са било ког краја – наводи он.

Ништа мање пажње добиће и уређење Канли куле и дијела Старог града који јој гравитира, а у току је санација клизишта, информише Катић.

– Након клизишта кренућемо у реализацију пројекта реконструкције саме тврђаве, односно да се она што боље реконструише у складу са конзерваторским условима, да се након тога среде и оне пукотине, али и да се уреди читав дио тврђаве који иде уз степениште Сима Матавуља према Потковичастој кули, да се покоси зеленило и да се тврђава, такође, цијела освјетли – казао је Катић.

На основу Плана уређења земљишта за 2023. годину, Општина је откупила стару кућу Шуберића, наслоњену на зидине тврђаве, која ће бити срушена. Са улаза у тврђаву, на основу пројекта и у сарадњи са Црногорским електродистрибутивним системом, биће уклоњена трафо станица, као и високонапонски каблови, који немају никакву функцију још од земљотреса 1979. године.

У плану је након дуго времена, како најављује Катић, отварање за посјете и Потковичасте куле, гдје су завршени археолошки радови.

– Такође, у пилот пројекту освјетљења тврђаве Форте Маре планирамо да освјетлимо и Потковичасту кулу и на тај начин дамо додатни значај самом центру града – најавио је он.

Уређење тврђава само је сегмент оплемењивања Старог града као туристичке атракције, у оквиру којег ће бити поплочане степенице Марка Војновића, изграђен панорамски лифт и реконструисана Његошева улица од зграде Општине до некадашњег хотела Рудник.

1 COMMENT

  1. Herceg Novom treba ZAOBILAZNICA! To je apsolutni prioritet grada a ne iluminacija tvrđave na moru! Za kontaktiranje Kineza ne treba znati kineski jezik: znaju Kinezi i engleski i srpski!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here