УРА: ОПШТИНА ХЕРЦЕГ НОВИ ОБЈАВИЛА НЕЗАКОНИТЕ ЈАВНЕ КОНКУРСЕ

Из херцегновског одбора Грађанског покрета УРА казали су да нису изненађени захтјевом Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма према Општини Херцег Нови да поништи три конкурса за израду урбанистичко архитектонских рјешења, објекат у улици X Херцеговачке изнад ТО ХН, објекат у источном подграђу у Улици Саве Ковачевића, и Забрђе на Луштици. То је због тога јер се, како тврде, дефинитвно ради о незаконитом поступку Општине Херцег Нови, који је припремио Секретаријат за просторно планирање и изградњу, а одобрио предсједник те општине.

,,Иако је било нешто јавне полемике на ову тему, већина грађана можда није разумјела тежину овог проблема. Управо зато желимо да нагласимо да се ради о недопустивој импровизацији и кршењу позитивних прописа у сектору урбанизма”, наводе из херцегновске УРЕ.

Из тог одбора УРЕ истичу да у Општини Херцег Нови добро знају да елементи за израду конкурсних рјешења нису у потпуности утемељени у важећим локалним планским документима нижег нивоа.

,,Увјерени смо да знају да је споран и правни основ за овакав приступ обзиром на норме новог закона. У питању су озбиљне инвестиције за које су заинтересовани приватни инвеститори и како објаснити намјеру одговорних лица у општини да потенцијалне инвеституре доводе у заблуду и ризик од посљедица због незаконитих процедура? Постоје ли овдје можда и други мотиви свакако је питање за неке надлежне органе”.

Из херцегновске УРЕ напомињу и да су поједини људи из струке, међу којима је и архитектица Снежана Дуловић, упозоравали на незаконитости, али без резултата.

,,Тек након пријава других субјеката надлежном министарству, исто је одмах реаговало и то поздрављамо. Зачуђује спремност Општине Херцег Нови да без устручавања уђе у незаконите процедуре и ризикује могућу штету по јавни интерес. Произвољни урбанистички елементи без планске подлоге имају кривичну одговорност, а тек је питање у којој мјери би се тако омогућила преизграђеност и друге незаконитости”.

Из херцегновског одбора УРЕ подсјећају да је у читавом мандату ове власти руководство Секретаријата за просторно планирање у в. д. стању, а да је главна архитектица била в. д. све док коначно није напунила 10 година стажа, а тада су се и стекли услови за конкурс.

,,Нема никакве сумње да кадровска политика врха општине обилује непотизмом и партијском подобношћу. Посљедице су видљиве у многим дијеловима локалне самоуправе и о томе ћемо говорити у наредном периоду”, закључују из херцегновске УРЕ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here