Управа полиције за пет година регистровала 1.710 малољетних починилаца кривичних дјела

Службеници Управе полиције континуирано прате и анализирају стање кретања криминалитета на свим нивоима, у циљу стварања повољног безбједносног амбијента.

-Један од важних друштвених изазова, који је у примарном фокусу дјеловања органа за сповођење закона и генералне превенције, је и проблем малољетничке делинквенције, а посебно имајући у виду да се ради о рањивој групи – малољетника и дјеце, саопштили су из Управе полиције.

Како наводе, у периоду од 2019. до 2023. године, Управа полиције је регистровала укупно 1.710 малољетних починилаца кривичних дјела у Црној Гори. Током 2023. године регистровано је 313 починилаца, 2022. године 306, 2021. године 354, 2020. године 346, а 2019. године 391 починилац. У просјеку, преко 340 малољетника годишње почини неко од кривичних дјела.

У старосној структури евидентирано је да се у више од 50% случајева ради о старијим малољетницима починиоцима кривичних дјела (од 16 до 18 година), а родна структура указује да су у више од 90% случајева извршиоци кривичних дјела мушка лица.

Највећи број извршених кривичних дјела од стране малољетника је из области имовинског криминалитета – више од 50% од укупног броја. Географски гледано, највише кривичних дјела, такође више од 50% од укупног броја, извршено је на територији централног дијела државе, односно Главног града Подгорице.

-Многоструки фактори утичу на развој малољетничке делинквенције, попут емоционалних карактеристика, дисфункционалне породице, недостатака у образованом систему, различитих социјалних фактора, у новије вријеме и негативних утицаја друштвених мрежа, и др.

Превенција малољетничке делинквенције усмјерена је на благовремено препознавање фактора ризика криминалитета, а што захтијева мултидисциплинаран приступ, укључујући породицу, школу, надлежне стручне службе, медије, невладин сектор, спортске колективе, и друга удружења и субјекте.

Службеници Управе полиције у односу на ову категорију лица, уважавајући њихову старосону доб и рањивост, предузимају у континуитету превентивне активности усмјерене управо на отклањање узрока или смањење њиховог дејства.

Сходно томе, Управа полиције годинама спроводи велики број превентивно-планских активности, континуираних акција, попут акције „Младост“, са акцентом на сузбијање вршњачког насиља, спречавање вршења кривичних дјела, спречавање скитничења и просјачења.

Кроз реализацију ових активности, врше се и контроле и обиласци угоститељских објеката и других мјеста на којима се најчешће окупљају малољетна лица, те организују трибине и предавања у васпитно-образовним установама на тему наркоманије, коцкања, алкохолизма, интернет насиља, безбједности саобраћаја, и томе слично, како би препознали негативна дејства и посљедице девијантног понашања, саопштили су из УП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here