Управа полиције: Поштуј живот врати оружје

У току је акција Управе полиције ,,Поштуј живот врати оружје“ кроз коју, сходно Закону о оружју грађани могу без било каквих правних посљедица несметано и добровољно полицији предати ватрено оружје без обзира да ли оружје посједују у илегалном или легалном власништву и независно о којој категорији ватреног оружја је ријеч.

Како су саопштили, грађани оружје могу предати позивом на број 122, након чега ће полицијски службеник преузети оружје на мјесту гдје се оно налази и издати потврду о  преузетом ватреном оружју.

Од ступања на снагу Закона о оружју грађани су добровољно вратили 2.929 комада ватреног оружја, 521 минско експлозивно средство (најчешће ручне бомбе), 1453 комада дјелова оружја, 61.159 комада метака различитог калибра.

Како подсјећају из Управе полиције, одредбе Закона о оружју у члану 33 прописују да је забрањено ношење оружја на јавном мјесту, да су сви дужни да се придржавају правила јавно истакнутих забрана о уношењу оружја у одређене просторе или просторије, као и да се не смије на јавном мјесту оружје учинити видљивим другим лицима, нити се смије носити на начин који их узнемирава. У истом закону члан 34 прописује да се оружје и муниција морају чувати тако да нису доступни лицу које није овлашћено да их посједује, а нарочито малољетним лицима, закључани и одвојени у металном ормару, сефу или сличном спремишту или на други безбједан начин. Члан 36 поменутог закона прописује да је власник оружја дужан да оружје одржава у исправном стању и да правилно рукује њиме и да је забрањена употреба оружја на јавном мјесту или на другом мјесту, гдје се може угрозити безбједност грађана.

Позивају грађане да о евентуалним сазнањима да друга лица посједују нелегално оружје и крше одредбе Закона о оружју, позивом на број 122 анонимно упознају службенике  полиције, који ће у најкраћем могућем року сходно својим овлашћењима предузети законом прописане мјере и активности којим ће спријечити даље злоупотребе и кршење закона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here