Управа локалних прихода: Пораст наплате по основу накнаде за нелегалне објекте   

Управа локалних прихода у Општини Херцег Нови је, по основу Одлуке о годишњој накнади за коришћење бесправног простора за изградњу нелегалних објеката, од почетка ове године наплатила 261.326 еура, што је 143 одсто више, у односу на прошлу.

Према ријечима в.д. директора Управе локалних прихода Милована Баждара није им првенствени циљ санкционисање власника нелегалних објеката, него увођење у процес легализације:  

Милован Баждар

– Основна сврха примјене одлуке, која је  ступила на снагу у мају – да се субјекти који су обавили нелегалну градњу, приведу  поступку легализације у надлежном органу, односно, Секретаријату за просторно планирање и изградњу објеката. До сада је обрађено 228 предмета, од чега је донијето 59 рјешења, док је значајан број отпао у поступку обраде. Закон о управном поступку јасно предвиђа, које све елементе морају да спроведу да би се поступак на адекватан начин привео крају за доношење рјешења, односно, управног акта. Најчешће је било неопходно да инспекција  утврди чињенично стање и да се упореди комплетна документација у катастру, осталим регистрима, евентуално, документацијама које има странка. Потом сaчинимо Обавјештење о испитном поступку, сходно ЗУП–у  и такав документ се доставља странци, са одређењем рока за изјашњавање и евентуално допуном документације, навео је Баждар.

Значајан број предмета је отпао, односно, донесено је рјешење о прекиду поступка обраде тог предмета:

– По тој Одлуци у члану 3. обвезници  су субјекти, који нису поднијели захтјеве и чији су предмети одбачени у Секретаријату за просторно планирање и изградњу. Није циљ наплата у виду неке санкције по рјешењима за годишњу накнаду, код нерегуларних субјеката. Циљ је те људе привести регуларној процедури легализације, сходно Закону о просторном планирању и изградњи објеката и мислим да смо ту постигли солидан ефекат, оцјењује Баждар.

Kако би се појачала динамика легализације – Општина од прошлог маја примјењује Одлуку о наплати накнаде за нелегалне објекте:

– Прошле године за урбану санцију, укупно је наплаћено 107.598 еура. Ове године, до 24. октобра, је наплаћено 261.326 еура, индекс је 243, односно, 143 одсто више у односу на претходну годину. И та динамика је у расту и ми тек очекујемо да ће наредне године бити још значајнија, потврдио је Баждар.

Поднесено је око 6 000 захтјева Секретаријату за просторно планирање и изградњу за легализацију нелегалних објеката:

– Нама је веома важно да су ти субјекти, израдили елаборате изведеног стања, сходно, члану 156 Закона о просторном планирању и да су елеборати  укњижени у катастру и нама је, самим тим, омогућено да буду унесени у нашу базу података, везано за порез на непокретности.

 Ефекти које ћемо добити кроз повећану накнаду за порез на непокретности и значајан раст наплате за урбану санацију  је у духу закона. Странке долазе тек када добију рјешење о годишњој накнади, које су драстичне и крећу се до 5 000 еура.

Када дођу овдје ми им дајемо правни савјет да сходно члану пет могу да поднесу захтјев за стављање ван снаге предметног рјешења. Уколико донесу потврду да су, сходно члану 156, прикупили сва неопходна документа и поднијели захтјев за легализацију, ми тада уз тај доказ обустављамо поступак и доносимо рјешење о поништењу претходног рјешења и обустављању тог поступка. То је један од  разлога што није овдје остварена нека велика наплата, она је испод 10 000 еура у овој години, али смо 160 000 еура више наплатили у сегменту урбане санације, објашњава Баждар.     

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here