Од 1. децембра затварају се планинарске стазе

Фото: ПК Субра

У циљу потпуне безбједности свих корисника привремено се затварају за коришћење све уређене планинарске стазе у приморском и централном брдском дијелу Црне Горе до 1.500 метара надморске висине, од 01. децембра до 30. априла 2023. године. Како је саопштио начелник комисије Планинарског савеза Црне Горе Павле С. Бандовић затварају се и све остале уређене планинарске стазе у планинском дијелу Црне Горе изнад 1.500 метара надморске висине, од 01. децембра до 30. јуна 2023. године. Он је упозорио све који се одваже на планинарење у том периоду, стазе користе на сопствену одговорност.

Како се наводи у саопштењу Бандовића, на подручју Црне Горе, а нарочито у планинским подручјима због зимских услова, стазе су постале несигурне за коришћење због наглих метео промјена, а присутан је снијежни покривач.

-Дјелови стаза су клизави и залеђени, стазе нису обиљежене зимским маркацијама, саобраћај не  функционише редовно, затворени су национални паркови, ограничен је боравак и прелазак државне  границе (на тачкама прелаза). Због наведених и низа других опасности по безбједност и здравље  корисника, стазе су привремено затворене, наводи се у саопштењу.

Из Планинарског савеза су казали да Министарство економског развоја и туризма није испунило обавезе из Закона о планинским стазама за 2022. годину, тако да није потписан уговор о пословној сарадњи између Министарства и Савеза нити је финансирано уређење и одржавање стаза и инфраструктуре у току 2022.

-Све то се негативно одразило на укупан квалитет стаза националне мреже, на њихову проходност, стање сигнализације, маркације и постављену сигурносну опрему, али и на квалитет рада и одрживост клубова домаћина и Планинарског савеза. Стазе ће се начелно отворити за коришћење од априла до јуна 2023, сходно постојећем Закону о планинским (планинарским) стазама а уз сагласност ресорног Министарстава, о чему ћете правовремено бити обавијештени, наводи се у саопштењу.

ПСЦГ, планинарски клубови и стручна комисија, како су поручили, не сносе никакву одговорност према корисницима стаза у периоду привремене забране.

-Неорганизованим одласцима у планине, или коришћењем услуга самозваних “водича”, можете угрозити властити и животе других људи. Организатори зимских успона и других организованих активности у зимским условима сносе пуну одговорност у току припрема и реализације према учесницима, сходно Закону, наводи се у саопштењу.

Они планинаре и рекреативце позивају да се стрпе и придржавају препорука ПСЦГ.

-Биће тура и послова око уређења стаза, такмичења и дружења у природи. Надамо се да ће ресорно Министарство у 2023. години посветити више пажње питањима уређења и одржавања планинских стаза и остале инфраструктуре, те да ће обезбиједити законом прописану подршку на добробит свих корисника. Упозоравамо и овом приликом стазе користите на сопствену одговорност, навео је Бандовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here