УПОЗОРЕЊЕ: И даље активне фишинг кампање које циљају кориснике поштанских услуга

Услед великог броја пријава које ЦИРТ (Владин тим за реаговање у случају компјутерских превара) свакодневно прима, а односе се на поруке које стижу грађанима путем СМС-а, електронске поште или Вибер-а, са обавјештењем да им наводно пакет не може бити испоручен због непотпуне адресе и да за даље информације отворе линк из поруке, из Владе Црне Горе упозоравају грађане да се ради о превари.

– Напомињемо да је ово типичан примјер фишинга, гдје преваранти покушавају да искористе лажна обавјештења о поштанским пошиљкама како би дошли до личних података и финансијске користи – наведено је у саопштењу.

Линк из поруке води на лажну страницу Поште Црне Горе на којој се од корисника захтијева попуњавање података о банковној картици што омогућава нападачима да преузму новац са банковног рачуна.

Из Владе моле кориснике за додатни опрез и савјетују да:

  • уколико добијете сличну поруку немојте одговарати,
  • не отварајте линкове из сумњивих порука,
  • пажљиво читате садржај порука јер фишинг поруке обично садрже граматичке грешке.
  • имајте у виду да Пошта Црне Горе у овом тренутку неће тражити од корисника да повјерљиве информације или документа достављају путем СМС порука, електронске поште или друштвених мрежа.

Уколико сматрате да су ваши подаци злоупотријебљени можете пријавити инцидент путем електронске поште: kontakt@cirt.me или попуњавањем формулара на интернет страници ЦИРТ-а: https://www.gov.me/cirt/prijavi-incident.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here