УПИТАН ДАЉИ РАД БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ – СВЕ ТЕЖА ФИНАНСИЈСКА СИТУАЦИЈА, ОДЛАЗИ КАДАР

Финансијска ситуација у Болници Мељине је алармантна јер из сопствених прихода не могу обезбједити средства за плате. Додатна најављена повећања зарада радују запослене, али и најављују још тежу финансијску ситуацију за наредни мјесец, а можда и престанак рада болнице, казала је директорица др Оливера Елез у разговору за РТХН. Како је казала Фонд здравства им, закључно са новембром, дугује 220 хиљада еура. Због осипања кадра укинут је постковид програм, истиче др Оливера Елез у разговору за РТХН.

Болница Мељине до сада је успјевала да исплаћује зараде запосленима са минималним закашњењем. Међутим, почетак 2022. године овој здравственој установи доноси велику неизвјесност, казала је др Елез.

-Са десетак дана закашњења смо исплатили новембарску плату, имамо обезбјеђена средства у Фонду и за децембарску плату, као и за поједине трошкове које имамо, али уплате из Фонда касне и код њих имамо већи дуг. Закључно са новембром дуг је 220 000 еура, а када се томе дода и децембарска фактура биће око 370 000 еура, казала је др Елез.

Без уплате Фонда здравства болница Мељине не може из сопствених прихода обезбједити неопходна финансијска средства.

-Основни извор финансирања је уговор према Фонду здравства Црне Горе, преко којег пружамо услуге лијечења за хитне случајеве, као и за лијечење грађана Херцег Новог али и осталих грађана који се затекну на територији наше општине. Та средства су недовољна, с обзиром на то да су цијене Фонда заиста минималне за покривање услуга. Зато смо у сталном дефициту и да обезбједимо средства али и зараде запосленима, објашњава др Елез.

Финансијска неизвјесност довела је до додатног осипања кадра, те је доведено у питање функционисање болнице а били су присиљени и да укину пост ковид програм.

-Посебно је угрожено интерно одјељење које не може да обезбиједи редовну смјену иако су техничари радили и по 24 сата, али то је више постало неодрживо. Били смо принуђени да обуставимо пост ковид програм током којег смо примали пацијенете из болница у Котору и Бару, на даље лијечење након изласка из инфективног стања. То је било веома значајно за ове установе јер су могли да обезбиједе нова мјеста за пацијенте, али ми нисмо више у могућности да обезбиједимо довољан број техничара за 32 постеље, колико има на интерном одјељену. Морамо да радимо са смањеним постељним капацитетом, што је и довело до ове одлуке, а самим тим је мањи број постеља за лијечење грађана Херцег Новог, казала је др Елез.

Сматра да ће најављено повећање плата здравственим радницима у оквиру Плана Европа сад, додатно угрозити болницу Мељине.

-Нећемо успјети да обезбиједимо зараде за постојећи кадар када дође до повећања зарада. Сва одјељена су у дефициту са кадром, стални консултанти из љекарског сазива су неопходни јер немамо ни љекарског кадра довољно. То је за сада све некако и функционисало али је овог мјесеца стање постало алармантно. Бојим се да ће ова финансијска ситуација, већ следећег мјесеца да доведе до озбиљних проблема и можда и престанка функционисања болнице, казала је др Елез.

Подсјећамо, недавно је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, имао састанак са представницима свих здравствених установа у нашем граду, а том приликом је разговарано о актуелној ситуацији и проблемима.

Стечај у Болницу Мељине уведен је прије двије године, од када у овој здравственој установи чекају да надлежни ријеше њихов статус и обезбједе извјеснију будућност за запослене, али и пруже шансу Новљанима и гостима да здравствену заштиту и помоћ имају у свом граду, у својој болници.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here