УП: И даље се утврђује да ли је В.Б. страдао од тешког полицијског рањавања или додатно испаљеног метка суграђанина

фото: Агенција Анадолија

Поводом незапамћене трагедије која се догодила јуче, 12. августа, на Цетињу, у којој је смртно страдало 11 особа и шест повријеђено, Управа полиције је упутила саопштење у којем наводи да је више грађана Цетиња у 15:30 обавјестило дежурну службу Одјељења безбједности Цетиње да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

– Такође, на основу до сада спроведених извиђајних радњи, укључујући и изјаве, односно прикупљена обавјештења произилази да је око 15.30 часова В.Б. (34) обавио телефонски разговор са другим лицем, чији идентитет за сада, из разлога заштите оштећених и свједока, нећемо саопштавати, а у којем је, између осталог, саопштио да је у својој кући лишио живота породицу која је код њега становала, односно двоје малољетне дјеце. Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати али који потврђују претходне наводе.

На лице мјеста су хитно упућени расположиви полицијски службеници. Приликом доласка, у близини насеља Медовина, они су чули пуцње, вриску и галаму мјештана. Видјевши их, осумњичени В.Б. је употријебио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услијед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дјела, испаљено око 20 пројектила.

Приликом размјене ватре у овом догађају, један службеник Управе полиције рањен је у предјелу главе. До сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизмјеничне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извјештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б.

Ово потврђује и изјава свједока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута послије телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави свједока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживијети.

Полиција није излазила са саопштењима за јавност из објективних разлога, односно све док несумњиво нису биле утврђене чињенице и посљедице у овом, за црногорске околности, незапамћеном случају. Вјерујемо и да је то био једини одговоран приступ, а посебно имајући у виду да би објављивање било каквих недовољно провјерених информација, а таквих је имајући у виду особеност околности, било много и могле су водити негативним посљедицама.

Такође, одмах по извјештавању полицијских службеника о околностима на лицу мјеста и лоцирања рањеног починиоца тешких кривичних дјела, као и блокирања дијела подручја ради заштите грађана и стварања предуслова за дјеловање тактичке јединице, отпочета је процедура ангажовања специјалне тактичке јединице (ПТЈ), а у међувремену је наступила и смрт В.Б. И даље се утврђују околности да ли је смрт наступила као посљедица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина. У том смислу, полиција има одређене податке и индиције који се провјеравају даљим полицијско – тужилачком активностима.

Управа полиције ће, такође, сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, провјерити и сва поступања својих службеника како би мјеродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима.

У интересу јавности, указујемо да на основу прикупљених сазнања постоје индиције, засноване на исказима лица из непосредног окружења В.Б., које су указивале на промјене у његовом понашању али не и на потенцијално извршење оваквог злочина, те је тим поводом био заказан специјалистички преглед В.Б. Наглашавамо и да не постоје сазнања, нити је полицији пријављивано, да су постојали ранији конфлкти, нити било какав претходни напад у посљедњем периоду од стране В.Б. на породицу подстанара. У истом смислу, не треба доводити у узрочно – посљедичну везу извршење овог тешког злочина са било каквим противправним понашањима из претходног периода.

Управа полиције апелује на солидарност и да се овај трагични догађај не злоупотребљава у јавном животу и на друштвеним мрежама, кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст, јер злонамјерно, нетачно и неутемељено изношење чињеница у односу на појединце, као и на слијед догађаја, није израз ни поштовања према жртава нити помаже надлежним институцијама да све процедуре окончају у складу са законом.

Веома је важно, посебно у контексту бројних неодговорних коментара, објава, саопштења и понашања да се спријече било какви поводи за даље конфликте између породица, а поготово у оквиру негативних обичаја који треба да буду искоријењени на подручју Црне Горе.

Коначно, апелујемо и на медије да користе комуникацију са полицијом и тужилаштвом и да, сходно професионалним стандардима, провјеравају све наводе на овим адресама прије објављивања.

Управа полиције ће наставити да информише јавност о свим детаљима овог случаја, а изражавамо наду и да ће јавност имати разумијевања да свака информација коју Управа полиције даје захтијева вишеструке провјере а што захтијева одређено вријеме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here