Унија слободних синдиката: Хитно зауставити прогон над предсједником Независног синдиката полиције

Незаконит и на потребама службе неутемељен прераспоред колеге Игора Рмандића, предсједника Независног синдиката полиције Црне Горе (НСПЦГ), представља бескрупулозни наставак антисиндикалне дискриминације над нашим колегама у Независном синдикату полиције, наведено је у саопштењу Уније слободних синдиката Црне Горе.

-Колега Рмандић је породични човјек који већ 27 година савјесно, узорно и одговорно обавља полицијску службу у Херцег Новом у којем је иначе и настањен. Завршио је Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици (као и Правни факултет). што значи да је 31 годину везан за полицијску униформу при чему никада раније, за 27 година службовања, није био прераспоређиван у друго мјесто рада. Његове досадашње синдикалне активности нијесу утицале на његову професионалност у обављању основих радних задатака и дужности, већ напротив биле искључиво усмјерене на оно што чини срж синдикалног рада, а то је унапређење услова рада и социо-економског положаја запослених у полицији. Прераспоредити свога колегу на рад у мјесто удаљено 250 километара од мјеста становања и његове/њене породице представља, прије свега, нељудски и нехуман чин од којег треба да се сраме његови починиоци, наведено је у саопштењу.

Како наводе, више је него јасна приземна и осветољубива намјера старјешинског кадра у Управи полиције Црне Горе, која је под директном надлежношћу Министарства унутрашњих послова (јавност смо већ упознали са антисиндикалним активностима актуелног министра унутрашњих послова према НСПЦГ), да на овај начин „казне“ колегу Рмандића због његових одлучних, аргументованих и храбрих синдикалних активности.

-Таква дрска демонстрација силе са позиције власти представља сраман чин за нову црногорску демократију. Позивамо Владу да хитно реагује и огради се од оваквог поступања старјешинског кадра у УПЦГ, те да поништи рјешење о прераспореду, како би зауставила даљи прогон над колегом Рмандићем. Тражимо да се санкционишу старјешине које су одговорне за незаконити прераспоред предсједника НСПЦГ.

У саопштењу наводе да је Законом о раду (члан 196), као и конвенцијама Међународне организације рада, поред осталог прописано, да овлашћени синдикални представник за вријеме обављања синдикалних активности и шест мјесеци након престанка  не може бити распоређен на друго радно мјесто код истог или другог послодавца или на други начин доведен у неповољнији положај, уколико поступа у складу са законом, колективним уговором и уговором о раду.

-УССЦГ ће одлучно стати у одбрану радних и синдикалних права колеге Рмандића, а самим тим и свих чланова/ца НСПЦГ. О овом новом и драстичном примјеру антисиндикалне дискриминације над НСПЦГ поново ћемо обавијестити све релевантне домаће и међународне адресе, наведено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here