Умјетност Марија Мазрекуа – медитерански плес боја и емоција

Прва самостална изложба слика и цртежа младог умјетника Марија Мазрекуа отворена је синоћ у Спа галерији.   Кроз Мазрекову палету радова, посматрачи су имали прилику да се упусте у причу која преплављује емоцијама и изражава умјетникову дубоку повезаност са Херцег Новим. Скалине, сунце, море и палме, препознатљиви елементи овог приморског града, преточени су на платно уз неодољиву игру боја и облика.

 

Марио проналази инспирацију не само у визуелним елементима свог окружења, већ и у музици, те и у породичном златарском занату. Музичка димензија играла је кључну улогу у Мазрековом стваралаштву, помажући му да преточи своје емоције и доживљаје у умјетничке изразе који одишу дубином и аутентичношћу. Трауматичан догађај из прошлости пробудио је његову умјетничку ватру, коју је сада снажно излио на платно разноврсним бојама и формама.

Отварајући изложбу, др Зоран Пауновић, је дао дубоку анализу његовог  рада и  питао се куда ће Марија одвести таленат и трагања. Он је  сигуран је да ће га нова сазнања и дубина техника водити за својом звијездом, а да његова публика треба само да чека.

 

 

– Марио Мазреку нам кроз своје радове приказује разнолик спектар умјетничког израза, насталог након истраживања и обликовања свог талента на факултету. Његова изложба открива блокове интересовања као што су портрети, преобликовани пејзажи, фигурације, апстракције и профињени стрип артизам. Користећи комбинацију техника, наглашава експресију и снажан основни рапидографски потез. Његови радови нас директно позивају на дијалог, преносећи чудесну енергију медитеранске младости кроз живописне боје и изразе. Медитеранска заводљивост и машкарни лик и даље су присутни, док се зенитно жута и осјајно морска боја истичу као његови карактеристични потписи.

Млади умјетник Марио Мазреку је био пун емоција након своје прве изложбе.

–  Ово је моје остварење сна поготово када видим ову просторију испуњену мојим радовима и људима до којих ми је стало.

Марио Мазреку

Нада се да ће се у будућности  моћи  посветити сликарству и златарству, јер је за оба занимања везан од дјетињства.

– За сада је првагнуло сликарство јер  сам млад и имам много времена, али ако могнем све искомбиновати волио би бити и сликар и златар. Сликањем се бавим од малена и као мали се никада нисам одвајао од бојица и блока. У једном периоду мог одрастања мало сам био заборавио на ово, али се надам да сам све надомјестио овом изложбом.

Задовољан је што је успио искомбиновати своју страст са обавезама на факултету.

– Студирам графички дизајн и имам предмет сликарство и неки од радова које видите су рађени за моје испите на факултету. Тако сам спојио моје задатке на факултету са сликањем и тако комбинујем уживање и обавезе.

Јарким бојама Марио жели да испољи енергију којом је и сам испуњен.

– Жута је јарка боја која уноси срећу  и енергију у људе и мојим радовима покушавам помоћи људима да се осјећају испуњеније и да пробудим нешто у њима. Покушавам да енергијом којом ја зрачим, зраче и моји радови.

Изложба ће бити отворена до краја августа.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here