Умјетницима Десете ликовне колоније „Херцег Нови – Сад 2022“ инспирација Бока

У организацији Културног центра Новог Сада и „Enigma Company“ из Никшића, у хотелу  Војводина у Игалу организована је Десета ликовна колонија „Херцег Нови – Сад 2022“.

Ликовна колонија окупила је 11 академских сликара из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Завршна изложба биће одржана у недељу 18. септембра у 19 часова у Конгресној сали хотела „Војводина“, а отвориће је конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.

Оснивач и учесник ликовне колоније Гордана Авдић, гостујући у Новском јутру, подсјетила је да је колонија основана 2012. године, са жељом да окупи умјетнике са простора екс Југославије. Међутим, она се касније проширила и добила је међународни карактер, са умјетницима из Њемачке, Пољске, Румуније, Мађарске:   

 – Ове године имамо новог организатора, а то је  „Enigma Company“ из Никшића, која је власник хотела Војводина и господин Владимир Бећировић је наставио ову сарадњу са Културним центром Новог Сада, који је оснивач колоније.  У Културном центру Новог Сада у јуну одржана је  велика изложба „Херцег Нови – Сад 2022“, која је обухватила све умјетнике, који су прошли колонију. Дошли су нам умјетници из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије. То  је била лијепа ретроспектива онога што се дешавало у претходних десет година, казала је Авдић.

У раду колоније учествују ликовни ствараоци, који су  инспирацију нашли  у прелијепом амбијенту Бококоторског залива:

– Домаћин из Црне Горе је Раде Вујачић. Из  Босне и Херцеговине у колонији учествује Елена Гојак, из Србије су  Горан Савић, Звонимир Јанчић, Татјана Благојевић, Александра Лечић, Оља Попов, Шандор Шлајф.  У раду колоније учествује и Ђуро Лубарда, који није све вријеме са нама, али је равноправан члан. Трудили смо се да што више укључимо младих и имамо лијепу сарадњу са Академијом ликовних умјетности из Новог Сада и  Факултетом ликовних умјетности Цетињe. Афирмисаћемо и даље младе. Кроз стварање, гледате свијет љепшим очима, оцијенила је Авдић.

У оквиру пројекта Културног центра Новог Сада  „Дунав – Јадран“  у припреми је конференција, која ће обухватити не само ликовне умјетнике, већ и књижевнике, пјеснике, чиме ће сарадњу Црне Горе и Србије подићи на виши ниво:   

– Очекујемо подршку конзула Србије у Херцег Новом, ЈУ Херцег феста, секретарке за културу и образовање, како би укључили све ствараоце у ову идеју. Ове године тема је Бока Которска, с намјером да овјековјечимо њене знаменитости, за разлику од раније колоније, гдје је тема била слободна, али су умјетници и тада налазили инспирацију са ових простора, рекла је Авдић.

Ликовна колонија „Херцег Нови – Сад 2022“  у хотелу Војводина ће трајати до 19. септембра.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here