Умјетница са пет номинација за Ајзнера долази у Херцег Нови

Познате су овогодишње номинације за „Ајзнера“, највећу планетарну награду у свијету стрипа, Оскар девете умјетности, а највише номинација добила је ауторка Зои Торогуд (Zoe Thorogood), феноменална Британка која ће бити специјална гошћа овогодишњег седамнаестог издања Херцегновског Стрип Фестивала (ХСФ), од 1. до 6. септембра.

Зои је на велику сцену ступила прије тек нешто више од три године и невјероватним талентом се одмах винула у свјетски врх, а љубитељи стрипа у Херцег Новом и Црној Гори ће моћи лично да честитају тренутно најактуелнијој свјетској умјетници у септембру захваљујући најпрестижнијој регионалној манифестацији посвећеној деветој умјетности. Зои, је поред већ најављених специјалних гостију Ји Јанг, Марка Мастраца, Дане Димат, Франциса Портеле, Зорана Смиљанића и Дага Бретвајта, седма потврђена специјална гошћа 17. Херцегновског стрип фестивала који ће се одржавати на више локација у Боки Которској.

Зое Торогуд још није напунила 25 година, али је сваки њен досадашњи урадак добио највеће оцјене публике и критике. Комплетан је аутор већине својих прича, а пажњу на себе привукла је још 2020. године „Неизбјежним сљепилом Билија Скота“. Након тога илуструје графичку новелу „ХА ХА“ те стрип серијал „Киша“ са једним од највећих романописаца и стрип сценариста данашњице, аутором бестселера који су заузимали прва мјеста на ранг листи Њу Јорк Тајмса, и добитником Ајзнер награде за стрип серијал „Локот и кључ“, Џоом Хилом (Joe Hill)! Управо овај серијал донио је Зои двије од пет номинација за Ајзнера 2023, док је преостале номинације добила за дјело чији је комплетан аутор „Усамљено је у центру Земље“. Међу номинацијама свакако ваља истаћи ону најважнију категорију – за најбољег свјетског комплетног стрип аутора!

Заједно са специјалним гостима и још седамдесетак повратника на ХСФ, овог љета ћемо навијати за Зои на највећем свјетском фестивалу стрипа и поп културе, Сан Диего Комикону, и пожељети јој да у Херцег Нови у септембру донесе што више Ајзнера!

Овом најавом ХСФ додатно потврђује статус не само једне од највећих и најзабавнијих смотри девете умјетности већ и статус једне од најважнијих тачака на стриповској мапи Европе и свијета, мјесто на које долазе највећи аутори како би се лично увјерили у културолошко чудо које се развија у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here