Умјесто споменика културе у центру града сметлиште

На атрактивном плацу изнад Шквера уз прометно степениште које спаја центар града и шеталиште налазе се остаци објекта срушенoг у љето 2004. године. Ријеч је о кући  коју је још средином прошлог вијека Новљанка Стана Павичић, мајка првоборца Данила Даша Павичића,  поклонила  тадашњем Удружењу књижевника Босне и Херцеговине. Умјесто да Херцег Нови има још један храм културе овај задужбински простор постао је ругло, запуштен и обрастао зеленилом, који  директно угрожава сигурност пролазника али и околних објеката.

На то је указао одборник Групе грађана „Нови побјеђује“ у СО Херцег Нови, Марко Лучић који је за РТХН  казао да је жалосно да књижевници као истински промотери културе, у Херцег Новом промовишу управо супротно.

Марко Лучић, одборник ГГ „Народ побјеђује“

-Као одборник и неко ко је одрастао у овом дијелу града и ко је овим степеништем и поред ове куће прошао безброј пута идући на тренинге на Шквер, осјетио сам потребу да реагујем. Сматрам да је недопустиво да се у центру града,  у срцу културне баштине Херцег Новог, налази једно овако запуштено мјесто. Степениште Даша Павичића повезују Стари Град и Шквер  којим свакодневно пролазе стотине људи. Зид рушевног објекта,  власништва Друштва писаца у БиХ,  пријети свакодневно да се сруши на степениште и на кућу познатог нашег спортисте и олимпијца Миливоја Дукића. Ми као град писаца и они као друштво писаца требало би да будемо примјер како се град одржава. Овим путем апелујем на власнике да се појаве и уреде овај простор,  јер до сада је било више покушаја од стране општинских и правосудних служби, као и мјештана да се ступи у контакт са њима али безуспјешно, казао је Лучић.

Истиче да је ово превасходно одговорност власника парцеле, али да  у хитним случајевима требало би да реагују комуналне службе како би заштитиле људске животе и приватну и друштвену имовину.

-Апелујем и на комуналне службе Општине Херцег Нови да се ангажују и среде овај простор, посебно Степениште Даша Павичића којим свакодневно прође велики број грађана, поготово дјеце која тренирају на Шкверу. Зид се нагнуо, напукнуо и он угрожава и оближње куће и зато је потребно хитно реаговати, казао је Лучић.

Сматра да би се тај посао могао одрадити током санације зида некадашњег хотела Рудник и степеништа која воде до Његошеве улице, која је планирана до краја године.

Црногорски олимпијац, једриличар Миливоје Дукић, такође каже  да је потребно наћи хитно рјешење за овај проблем који траје дужи низ година.

-Зидови куће који се налазе на самом степеништу Даша Павичића представљају велику опасност од урушавања и тиме директно угрожавају безбједност пјешака и људи који живе у непосредној близини. Желим овим путем да скренем пажњу на опасност коју представља ова задужбина и њене зидине и да позовем одговорне институције да нам приступе у рјешавању овог сложеног проблема, поручио је Дукић.

Власник парцелe на којoj је била кућа је Друштво писаца Босне и Херцеговине. Мјештани који су имали увид у документацију тврде да постоји низ неправилности  приликом увођења у књиге правног насљедника некадашњег удружења. Кажу и да постоји низ покренутих тужби, забиљежби које стављају забрану на продају остатака грађевине и постојеће парцеле. Додатно отежавајућа околност  са задужбином Стане Павичић је  што се води дугогодишњи спор између Друштва писаца БиХ и Удружења писаца Републике Српске.

4 COMMENTS

  1. Takvih parcela na opstini ima koliko vam drago,drzqvninorgani moraju mnogo rigoroznije i odlucnije rijesavati to pitanje,ako ne mogu da se rijese imovinski odnosi ,oduzimati takve parcelenkao jvni interes i tacka.Pa ce se opametiti.

  2. Probudite se ljudi i uzmite stbar u svoje ruke ,dosta vise ne moze se.,te ovo te ono,opomena ako nema rezultata po hitnom posrupku Opstina da nadje nacin da oduzme te parcele za Javni interes,nema cekanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here