УКЛОЊЕНЕ ЈОШ ДВИЈЕ ПАЛМЕ У ПАРКУ „БОКА“

Радници сектора зеленила Комунално-стамбеног предузећа Херцег Нови, посјекли су данас још двије палме након што је установљено да су стабла нападнута „ сурлашем“, штеточином која  већ четврту годину десеткује ове препознатљиве врсте на приморју.

Парк „Бока“ красиле су разне врсте палми и остаје полако без свог обиљежја. Планирано је да се у наредном периоду у парку Бока, уклони још пет палми које су нападнуте сурлашем, саопштено је из Комунално – стамбеног предузећа. Недавно је посјечено до основе десетак канарских палми које је напао црвени сурлаш, а такву судбину доживјеће и остале јер је на свакој примјетна крошња у облику кишобрана.

За нешто више од годину у Херцег Новом је уклоњено преко 200 канарских палми које је уништио „сурлаш“, а претпоставке су да је са приватних површина уклоњено још толико. Преостало је веома мало палми у граду који је препознат по њима.

Зато у локалној управи размишљају да на мјестима уклоњених палми посаде маслину, приморски бор, чемпрес, ловорику и приморски храст

 Подсјећамо, заражена је половина фонда од укупно 1.500 палми на херцегновској ривијери. Из предузећа Kомунално стамбено кажу да су посјечене палме на којима дендрохирургија није дала очекиване резултате, али нажалост поражавајући резултати су и на онима на којима је примијењен метод ињектирања.

Стручњаци се прибојавају да ће сурлаш са канарске палме прећи и на остале врсте, а већ су забиљежени случајеви напада на вашингтоније и шамаропсе. Пред радницима Kомунално – стамбеног предузећа је велики посао јер је преостао знатан број заражених палми које ће морати да сијеку.

Препорука министарства и фитосанитарне инспекције је да се избјегава садња било којих врста палми. Зато у граду на улазу у Боку размишљају да на мјестима уклоњених палми посаде маслину, приморски бор, чемпрес, ловорику и приморски храст, па ће анкетирати грађане да чују њихово мишљење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here