Уговорени малољетнички бракови проблем цијелог друштва

У Основној школи „Дашо Павичић“ у склопу кампање „Мој живот“ одржана је радионица намијењена ученицима који су дио Ромске и Египћанске заједнице. На радионици су говорили Фана Делија из Центра за ромске иницијативе и Славко Милић предсједник Центра за безбједносна, социолошка и криминолошка истраживања Дефендологија из Никшића.

Проблем уговорених  дјечијих бракова, просјачење на улицама, насиље у породици,одсуство образовања и даље су велики проблеми ромске и египћанске заједнице.  Да би се ствари мијењале важно је едуковати најмлађе како би градили свој живот.  Управо је то један од циљева радионица које се организују у оквиру кампање „Мој живот“.

Предраг Вујовић

Директор пројекта „Мој живот“, Предраг Вујовић каже да има помака у ставовима дјеце.

-Циљ кампање је да се утиче на свијест дјеце, да је то њихов живот, да се изборе за право да остану дјеца колико то треба да буду и да неки притисци старијих не утичу на њих, већ да се изборе за своја права, казао је Вујовић.

Склапање уговoрених  бракова између малољетника и даље је велики проблем у Црној Гори а приписују се  традицији и култури Ромске и Египћанске заједнице.  Фана Делија из Невладине организације Центар за ромске иницијативе каже да од 2011. године интензивно раде на сузбијању овог проблема.  До сада су идентификовали 120 оваквих бракова, а у овој години осам.

Фана Делија

-Нажалост најмлађи случај има само седам година. То на неки начин показује колико је стање алармантно и колико ми као друштво морамо да се изборимо у сузбијању дјечијих уговорених бракова. У пракси генерално ми не видимо начин и моделе како промијенити, односно радити на интеграцији заједнице Рома и Египћана,  казала је  Делија.

Малољетници су најрањивија категорија када је ријеч о просјачењу и различитим облицима експолатације и насиља. Због тога је кроз овакве кампање важно развијати свијест о овим проблемима.

-Та су дјеца изложена скоро највећем степену маргинализације и искључења из савременог друштва. На жалост последица која прати дјецу која живе и раде на улици, и дјецу која су у ризику од уговореног брака,  јесу такве да они трпе највеће последице, као што су малољетничке трудноће, насиље над њима од грађана и од дјеце која су старија од њих и то су ствари на које морамо обратити пажњу, казао је Славко Милић из Центра за безбједносна, социолошка и криминолошка истраживања Дефендологија.

У оквиру кампање „Мој живот“ 5. новембра у Подгорици одржаће се и Фестивал ромске културе поводом Свјетског дана језика Рома који ће показати специфичности културе Рома и Египћана. Пројекат је подржан од стране Министарства људских и  мањинских права Црне Горе.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here