Удружење закупаца купалишта: Предложене мјере имаће несагледиве посљедице по туризам

Из Удружења закупаца купалишта Црне Горе траже од надлежних у ЈП Морско добро да задрже принцип бодовања 50/50, промјену поступка добијања гаранција банке у складу са намјером ЈП Морско добро, задржавање постојеће дужине и ширине купалишта, те да на тендеру могу учествовати само домаћа физичка и правна лица.

Позивају директора Јавног предузећа за управљање морским добром Младена Микијеља и предсједника УО Блажа Рађеновића, „као творце нових мјера да поднесу оставке на функције након што на Управном одбору нису добили подршку за цјеновну политику и начин вредновања референци на тендерском поступку који би требало ускоро да услиједи“.

-Таквим поступањем овај двојац је показао да очигледно не познаје прилике у Црној Гори, а мјерама које су предложили, наносе и директну и индиректну штету туризму у држави, што су потврдили и људи из Управног одбора МД који нису подржали овако нерационалне предлоге, наведено је између осталог у саопштењу.

Удружење закупаца купалишта реаговало је због предложене Одлуке о уступању дјелова морског добра, поступка усвајања и израде новог правилника, цјеновника и атласа црногорских плажа и купалишта.

-Интерес Морског добра не треба да буде мијењање закупаца пошто пото “да их замијенимо доста су били” и нереално подизање цијена закупа, већ оптимално повећање цијена које они могу постићи кроз повећање минималних цијена и заштита интереса цјелокупног црногорског друштва кроз спречавање дивљања цијена закупа што би се даље одразило на дивљање цијена услуга а самим тим би и угрозило туристичку сезону 2024. али и све наредне. Све доносиоце одлука који одобре или гласају за смањење бодова за референце, смањење купалишта и спровођење поступка који неће бити тајан, ћемо сматрати директно одговорним за угрожавање наше егзистенције и пропаст туристичке сезоне, наведено је у саопштењу.

Закупци сматрају и да је констатација да се ради о ,,занитересованим лицима“ а не закупцима  неприхватљива, „јер је ријеч о дугогодишњим закупцима који имају свој интерес прије свега на основу свих досадашњих улагања, огромних трошкова који су имали у претходном периоду закупа, улагања у људске ресурсе и свих осталих улагања“.

-Ради се о правним и физичким лицима која су својим поштеним радом и односу према ЈП Морско добро и самој обали изградили препознатљив имиџ Црне Горе као дестинације. То су лица иза којих су бројни резултати који се желе омаловажити. Нисмо обични закупци или само заинтересована лица, већ пионири развоја плажног туризма у Црној Гори и дугогодишњи и деценијски партнери ЈП, државе и цијеле туристичке привреде, наводе закупци.

Подсјећају да су се више пута обраћали Морском добру и господи Микељу и  Рађеновићу  дописима и конкретним предлозима, али да од њих никад нису добили одговор.

-Заборавили су да заступају Јавно предузеће које живи и опстаје на основу наших редовних уплата и поштовања свих закључених уговора а нису се удостојили никога за три године да приме и да са њим попричају. Да су имали чисте намјере, да смо поразговорали не би предлагали мјере које су очито производ незнања, а и лоше економске логике. Међутим, њихов однос последње три године указао је и на њихове намјере које се ових дана испољавају а које су дуго планиране са њима знаним циљевима. Било је и раније директора и предсједника са личним интересима и лошим намјерама и сви дођу и прођу а ми закупци остајемо да поштено и предано радимо, пружамо услуге гостима и са осмјехом их испраћамо, наводе у саопштењу.

Тврде да би се ,,Плавој заставици“  морало признати најмање 20 бодова, а не 7,5 како је предложено у ЈП Морско добро.

-Додјељивањем односно признавањем најмање 20 бодова овом високом и престижном признању дао би се додати препознатљиви значај и вриједност, који говоре о важности примјене највећих стандарда у туризму и примјене истих. Додјељивање предложених 7,5 бодова   послала би се јасна порука да се квалитету и заштити екологије и животне средине у туризму не даје значај који је потребан и нужан и који нам је више него икада значајан и суштински важан, имајући у виду глобалне трендове у туризму и безбједоносну ситуацију у свијету.

Неприхватљиви су за њих и сви наводи везани за транспарентност поступка јер су сви досадашњи поступци били апсолутно транспарентни и омогућавали су тржишну утакмицу и задовољавање принципа конкурентности.

-Овдје се не ради о погрешном тумачењу ,,права пречег закупа“, већ се ради о чињеници да је неопходно правилно вредновати раније искуство и огроман допринос туризму који је сваки појединачни закупац дао. Поставља се питање како би изгледала туристичка понуда нашег приморја да је у наредном периоду воде људи без дугогодишњег искуства, без референци, који додју из неке иностране земље са јединим циљем да остваре што већи профит, тврде закупци.

Сматрају и да би референце морале подразумјевати додјељивање 50 бодова а не 25 или 30 како предлаже ЈП ,,Морско добро“.

-Референце су свугдје у свијету и у савременим економским и туристичким токовима изузетно важне, од суштинског су значаја и одлучујући су фактор за опредјељивање туриста. По референцама вас сви препознају и оне су ,,услов без којег се не може“. Тако данас функционише цијели свијет и све привредне дјелатности међу којима водеће мјесто заузима туризам, наводе закупци.

Тврде и да ће оваквом политиком Младен Микијељ и Блажо Рађеновић  довести цијелу туристичку привреду у незавидан положај, те да ће њихове мјере имати несагледиве посљедице по туризам у Црној Гори, а настаће потпуни хаос око уређења купалишта, организације истих а касније и око цијена које се могу очекивати на купалиштима.

Траже од надлежних да  прије доношења одлука о правилнику за уређење купалишта, атласу и условима за тендерске поступке за закуп купалишта још једном размисле и размотре све чињенице а „узимајући у обзир да су плаже опште добро и представљају општи интерес друштва, који је везано и директно утиче на црногорски туризам и туристицку понуду“.

-Из тог разлога овом проблему се треба приступити са посебном пажњом и детаљном анализом.

Наводе и да нису против повећања минималних цијена закупа купалишта у складу са оптималним формулама које ће бити ускалађене са интересима Морског добра и цјелокупног црногорског друштва.

-Значи, нисмо против повећања минималних цијена закупа, али јесмо против укидања или смањења референци старим закупицима плажа што ће довести до “дивљања” крајњих цијена закупа, а самим тим касније и дивљања цијена кориштења услуга на самим купалиштима. Све доносиоце одлука, ћемо сматрати директно одговорним за могући пропаст туристичке сезоне до којег може доћи због рата цијена на тедерима који се може очекивати уколико се не направи детаљна анализа, објективно резоновање и не сагледају сви аспекти на које негативно може утицати повећање цијена на купалиштима, поручују у саопштењу.

Сматрају да нико из Морског добра није анализирао негативне ефекте који могу настати повећањем цијена закупа плажа на црногорском приморју те захтијевају да то ураде.

-Као савјесни закупци који су годинама улагали у инфраструктуру плажа и плажни инвентар, бићемо у прилици да понудимо највише на предстојећем тендерском поступку али с обзиром да ћемо се махом борити са црним новцем, у условима који су неправедни према нама, бићемо у ситуацији да морамо да подигнемо понуде изнад граница исплативости како би сачували послове у које смо годинама улагали. То ће многе од нас, којима је то једини извор прихода, довести на руб егзистенције и бићемо присиљени да подижемо цијене услуга како би опстали, тврде закупци.

2 COMMENTS

  1. Plaze ste devastirali vi zakupci i oni koji su vam to odobravali svih ovih godina. Jedino vama odgovara da ostane ovakvo stanje, a gradjani i drzava da cute. Nadam se da vam ovo nece proci ovako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here