Удружење Војних пензионера Херцег Нови слави 30 година

„Удружење војних пензионера Херцег Нови“ обиљежиће 30 година постојања Свечаном сједницом која ће бити одржана сутра (субота, 23. септембар) у 10:00 сати у Сали скупштине општине Херцег Нови. Поводом јубилеја биће објављена и монографија.

На Сједници ће, како је за РТХН казао предсједник Удружења Павле Павловић,  представити шта је друштво урадило током 30 година, али и уручити признања најстаријим оснивачима и заслужним пензионерима.

-Прво Удружење војних пензионера у Црној Гори, и истовремено у тадашњој заједници Србије и Црне Горе, формирано је 23 јуна 1993. године. Први предсједник био је иницијатор оснивања Удружења, потпуковник Данило Митровић, а предсједник координационог одбора Удружења војних пензионера Херцег Новог, Котора, Тивта, Бара и Улциња био је Мирослав Телебак.

За три деценије број чланова је преполовљен, а могућност подмлађивања Удружења је изузетно мала.

-Када смо основану 1993. године имали смо 650 чланова Удружења војних пензионера Херцег Нови, а у Црној Гори их је било 3 200. Сада у Црној Гори има 1 400 војних пензионера који су чланови Удружења, а у Херцег Новом 325, уз 130 војних пензионера који нису чланови . Рапидно се смањује број корисника војних пензија. Удружење војних пензионера Херцег Нови нема могућност обнављања новим члановима, јер овдје нема гарнизона. Уназад пар година смо успјели да учланимо седам нових пензионера, казао је Павловић.

Горући проблем Удружења је неријешено стамбено питање великог броја чланова, који и поред обећања, ни данас није рјешено.

-У Херцег Новом има 56 војних пензионера који још нису успјели да ријеше страмбено питање. Формирали смо и НВО „Бескућника“ и ту су бивши припадници војске, пензионери којима није рјешено стамбено питање, већ су подстанари. Општина нам је изашла у сусрет и прихватила да нам да локацију и инфраструктуру без надокнаде. Међутим, и поред тога што има тог земљишта које је припадало војсци када је дошло до разлаза Србије и Црне Горе, уставном повељом је предвиђено да све некретнине у држави чланици остању у држави чланици. Министарство одбране је имало велики број некретнина у Црној Гори, има их и данас, и ми смо пронашли и парцеле у Херцег Новом и извођача радова који би по најповољнијим условима градио станове за припаднике војске, међутим до данас ништа није ријешено. Када је ријеч о материјалном положају, и даље чекамо усаглашавање пензија, али у начелу смо задовољни са праћењем повећања и редовности исплате пензија.

На Свечану сједницу Удружења војних пензионера Херцег Новог позвани су предсједставници Општине Херцег Нови, као и установа и организација које свих ових година подржавају рад Удружења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here