У Водоводу спремни за сезону, нови сервиси ради боље комуникације са потрошачима

Фото: Илустрација/ санација квара на мрежи

У херцегновском Водоводу увели су нове сервисе, који су омогућили потрошачима бољу комуникацију са овим привредним друштвом. Планирани су велики инвестициони захвати на изградњи водоводне мреже у градским зонама, Луштици, залеђу Херцег Новог. Захваљујући санацији дијелова цјевовода на ривијери смањени су губици на мрежи за 15 одсто.

Према ријечима директора доо Водовод и канализација Херцег Нови Бора Лучића, на услузи је нови сајт овог предузећа www.vikhn.me , на којем ће потрошачи имати могућност онлајн плаћања услуга.

– Први пут имамо своју апликацију, путем које ће потрошачи моћи да провјере стање и да плате директно картицом. У функцији је Кол центар (Call centar 19966) за разлику од раније, када је на услузи било неколико телефонских бројева у Водоводу за пријаве кварова. Сада у Кол центру, који је доступан 24 часа, региструју све позиве и аутоматски отвара радне налоге, тако да се може пратити када се који квар и дешава. Све то смо урадили како би могли да кроз посебан софтвер контролишемо радне налоге и кварове, казао је Лучић.

Помоћу новог софтвера могу да прате у којем дијелу града се дешавају кварови на мрежи:

– Региструју које су врсте и колико има кварова тако да би знали који дио града је проблематичан, да би могле екипе да интервенишу. Морамо да урадимо План интервенција на цијелој територији Општине Херцег Нови. Ово што сада радимо то су брзинска претраживања терена, тражење великих кварова. Сви они који у ранијем периоду нису санирани, такође и они кварови који се сада откривају, неопходно је да их што прије ријешимо, да би створили уштеду у потрошњи воде и смањили губитке. На тај начин биће доступно више воде. Јер, сваки литар који сачувамо, није регистрован кроз техничке губитке, то је литар више воде који је доступан у систему, објашњава Лучић.

Након неколико интервенција у претходном периоду на ривијери обављена је контрола потрошње воде на резервоарима и установљена значајна уштеда воде:

– Контролисали смо стање и потрошњу на резервоарима, у ноћним часовима, када је та потрошња минимална и на ком подручју се троши више воде. Успјели смо да смањимо потрошњу на резервоару Опачица, на 79 литара воде у секунди, што је рекорд  откада постоји телеметрија, која је уведена у Водоводу. То показује да смо за отприлике 15 литара у секунди сачували воде у мрежи. Такође, смо пронашли још три већа квара, гдје очекујемо додатних 20 литара воде у секунди, јер мијењамо  преко  300 метара цијеви на неколико мјеста у Бијелој и Кумбору, тако да ћемо и кроз те репарације успјети да уштедимо значајне количине воде. Да бисмо били што спремнији и имали више воде у систему, трошили би и мање воде из Опачице током љетње сезоне, навео је Лучић.  

Након Првомајских празника биће организована велика акција да би се Опачица сачувала, као златна резерва:  

– Организоваћемо акцију тражења губитака на мрежи. Доћи ће нам да помогну  и колеге из Котора и Тивта са њиховом  техничком опремом коју немамо, мада смо у процесу набавке, јер намјера је да имамо камионе и комплетну техничку опрему  која је потребна и за детекцију и отклањање кварова. То нам недостаје, јер смо  у претходном периоду само за трећа лица, која су обављала копање и превозе платили око 200 000 еура. Настојимо да имамо своја лична средства, тако да не морамо никоме плаћати за те услуге, додаје Лучић.

Кроз откривање и санацију нових кварова, током љетног периода биће више воде у мрежи:

-Надам се да ћемо ово љето бити  без губитака, те да ће вода бити свима доступна. Разговарали смо са представницима  Општине Требиње и Хидроелектране на Требишњици. Одгођено је чишћење тунела за јесен, мада су они планирали да се тунел Требиње – Плат чисти током сезоне. Договорили смо се да то буде у септембру и да не траје дуже од три, четири дана. Сигурни смо да се у том периоду,  неће осјетити у водоснабдијевању. Херцег Нови ће имати довољне количине воде и без рестрикција, oцијенио је Лучић.     

Водовод је организовао поступак набавке репроматеријала, резервних  дијелова, куповини нове опреме и пумпи. Очекују да ће наведеним активностима успјети да обезбиједе све предуслове за успјешну туристичку сезону, када је ријеч о водоснабдијевању потрошача на подручју Општине Херцег Нови, али и испоруку вишкова воде, ка сусједним општинама у систему Регионалног водовода.   

Истовремено, у Водоводу су ангажовани на изради два велика пројекта побољшања водоснабдијевања виших  градских зона, како би се кандидовали за капитални буџет Владе Црне Горе, у вриједности око 8 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here