Обилазак изложбе у Дворани Парк као припрема за матурску екскурзију

Постхумну изложбу фотографија архитекте Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“ посјетили су данас ученици гимназије СМШ „Иван Горан Ковачић“, као својеврсну припрему за екскурзију, која их очекује у септембру.

Како објашњава Дијана Кривокапић из Херцег феста, изложба је подјељена у више сегмената који обухватају архитектуру, догађаје и гастро културу, а посјета ученика резултат је сарадње са херцегновским школама.

Дијана Кривокапић, ЈУК Херцег фест

– Сарадња је активна, континуирана и успјешна, што се може и видјети по репертоару догађаја у организацији ЈУК Херцег феста. Такође, организујемо и реализације разних пројеката у сарадњи са школама, попут будућег пројекта „Дани канадрског филма“, на којем ће ученици СМШ „Иван Горан Ковачић“ бити учесници предавања 3. И 4. Маја – информише она.

Према ријечима професорице италијанског језика, Јелене Стаменовић, ученици су преко фотографија упознавали Италију, њене регије и све оно што током школовања уче о овој земљи.

Јелена Стаменовић, професорица италијанског језика

– У првом дијелу ученици могу да се упознају са архитектуром, поготово наши матуранти, који се све више одлучују да студирају техничке науке у Италији, односно у Милану или Болоњи. Изложба је јако лијепо представљена. Имамо Ломбардију, Тоскану, по мом мишљењу једну од најљепших регија. Фантастична промоција Италије, језика и културе и онога што радимо у гимназији – наводи она.

Ученици желе да истраже Ломбардију и посјете Милано, јер доста њих обожава тај град, прича ученик Јакша Рогановић.

Јакша Рогановић, ученик 3. разреда гимназије

– Већина ученика преферира италијанску културу, јер су блиско повезани са њом. Такође, жељели би да посјетимо градове као што су Падова, Венеција, Рим, Ђенова, јер постоји много ствари које желимо да искусимо. Рекао бих да је изложба савршена. Слике дају много перспектива какви су градови. Рецимо прикази дрвених грађевина у Риму или најновија жељезница у Милану, које имају носталгичан изглед. Генерално, осјећаји које је фотограф створио су прелијепи – казао је Рогановић.

Ученици су имали прилику да виде фотографије из Италије настале у 18 од 20 регија ове земље и преко 30 000 пређених километара за последњих десетак година кратког живота фотографа Немање Богдановића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here