У Требесину прослављен празник Св. Апостола Томе

Празник Светог Апостола Томе прослављен је светом литургијом у храму посвећеном овом светитељу у Требесину. Сусретање са живим Богом значи препознавање истинске љубави, казао је игуман манастира Савина Макарије, коме су саслуживали свештеници парохије Топаљско-Херцегновске.

-Пост и молитва дају да превазиђемо своју природу, да се Бог усели у нас, зато постимо и молимо се. Зато долазимо у цркву и причешћујемо се, зато славимо славу. Молимо се светитељу да нам управо помогне да се Бог усели у нас. То ћемо видјети прије свега кроз однос према  ближњима, колико смо се заиста приближили Богу, казао је игуман Макарије.

Архијерејски намјесник Херцегновски Обрен Јовановић  је говорио је о надахнутости вјером и љепоти мјеста које плијени, као и о светом апостолу Томи названом невјерни, чиме је показао људску природу.

-Када би човјек био чист рајски онако како га је Бог створио, када је био у Рају у суштини би, када се окрене и види лијепо море, планине, сваки цвијет ту би видио чудо Божије. Ми некада отупимо на љепоту  Божију, којој се сви чуде када дођу, то је знак да је Бог свуда присутан. да је сваком крају земаљском дао нешто лијепо и благословено, казао је у бесједи Јовановић.

Након литије у порти гдје се налазе остаци Часне трпезе храма Светих апостола Петра и Павла, преломљен је славски колач. Из црквеног одбора традиционално, припремили су богату празничну трпезу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here