У току израда плана енергетске ефикасности

У Секретаријату за екологију  раде план енергетске ефикасности на десет година који ће обухватити општинска и приватна предузећа.  Како је објаснио руководилац Секретаријата Илија Пеулић аутор плана је магистар електротехнике Момир Шкопеља  из Подгорице, који је  планове радио за Тиват и Подгорицу.

-Ми дајемо савјете шта нам је неопходно када је ријеч о подацима. Последњих дана смо радили комплетне картице потрошње енергије у свим јавним предузећима и провјеравали да ли се потрошња може смањити и на који начин.

Идеја је да у наредних годину ураде портал који ће омогућити заинтересованима да имају увид која су средства неопходна да би њихов објекат постао енергетски ефикасан.

-Прије мјесец у Општини  је фирма из Београда дала је понуду да сними Херцег Нови из ваздуха и тако би добили податке о зеленилу, соларним потенцијалима кровова. Идеја нам је да за неких годину, урадимо портал и грађани ће бити у могућности да нађу свој објекат и да добије све неопходне податке о соларним потенцијалима, колика је инвестиција и период повраћаја новца, али и која је фасада неопходна да би објекат био енергетски ефикасан.

Пелућ је казао и да раде енергетски преглед зграде Општине. У просјеку  мјесечни рачун струје за зграду Општине је око 6 500 еура, али са улагањем и увођењем енергетске ефикасности износ ће бити испод 2 000 еура.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here