У току формирање радног тијела за израду Локалног акционог плана за младе

Општина Херцег Нови

Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови припрема Локални акциони план за младе за 2024. годину, који је предвиђен Националном стратегијом за период од 2023. до 2027. Тим поводом објављен је јавни позив заинтересованим невладиним организацијама на подручју општине Херцег Нови за предлагање представника за учешће у радној групи поводом израде овог документа.

Како наводи секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, за креирање Локалног плана биће формирано радни тијело, у чијем саставу ће, између осталих, бити и представници невладиног сектора који се баве омладинском политиком.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

– Биће наравно и представници васпитно-образовних установа, обавезно представници младих, затим Центра за социјални рад, МУП-а и свих оних, који у свакодневном раду и стратешким документима у обавези су да ураде све што је у њиховој надлжености и моћи, али и више од тога, како би младима Херцег Нови био град у којем ће моћи да живе, стварају будућност, и ако оду из њега у неком периоду да се школују, да му се радосно враћају, знајући да овдје постоје сервиси који су управо усмјерени на њих – наводи она.

За припрему Локалног акциониг плана спроведена су одређена истраживања у областима омладинске политике. Пиштало подсјећа да је Секретаријат завршио истраживање културних пракси и потреба младих од 13 до 29 година.

– У сарадњи са УНДП-ом спроведено је истраживање у свим локалним самоуправама, које се тиче потреба младих, па је посебан сегмент посвећен нашим најмлађим суграђанима. У том истраживању, поред Секретаријата за културу и образовење, смјернице, одговоре и искуства дали су и представници младих, затим васпитно-образовних установа, Центра за социјални рад, Завода за запошљавање, тако да већ сада имамо одређено полазиште – прича Пиштало.

Посебну важност за креирање Акционог плана имаће резултати истраживања УНИЦЕФ-а, које је са посебног аспекта било усмјерено на сагледавање потреба младих које се тичу образовања.

– Говоримо о квалитетном образовању, заснованом на труду и правим вриједностима, а не никако на лажним дипломама и лажном систему вриједности. Сви они који се баве јавним политикама, треба управо на томе да инсистирају, јер у супротном не остављамо простор младима да улажу у себе, остану у овој држави и да стварају јавне политике у наредном периоду и за све оне који долазе након њих – истиче Пиштало.

Национална стратегија за младе усвојена је тек 19. октобра, локална управа за креирање нацрта Акционог плана за младе има времена свега до краја године, а представници НВО сектора имају рок до 5. децембра да се пријаве на јавни позив.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here