У случају прекршене заштитне мјере забране управљања возилом казна затвора до 60 дана

Илустрација

Из херцегновског одјељења Суда за прекршаје у Будви апелују на возаче којима је изречена забрана управљања моторним возилом да поштују рјешења, јер уколико приликом контроле припадници Управе полиције установе да је прекршена заштитна мјера, возачи ризикују казну затвора до 60 дана.

Судије Суда за прекршаје су током прва три мјесеца текуће године, поред изрицања санкција у предметима у којима је утврђена прекршајна одговорност, окривљеним лицима изрекле и 126 заштитних мјера. Према ријечима прекршајног судије Андрије Војводића, по броју предњаче заштитне мјере забране управљања моторним возилом, којих је до априла изречено 103.

-Желим да укажем да је Управа полиције почела са извршавањем тих дјела, тако што су возачима којима су од стране суда изречене наведене мјере достављена обавјештења да у одређеном периоду не смију да управљају моторним возилом. Апелујем на возаче да се суздрже од вожње за вријеме забране, јер ризикују ако буду затечени за воланом, да се против њих покрене прекршајни поступак, за који се може изрећи казна од 15 до 60 дана затвора, истакао је Војводић.

Измјенама кривичног законика које су ступиле на снагу у децембру прошле године, смањен је број случајева породичног насиља који спадају у надлежност Суда за прекршаје.

-Велики број поступака које смо покренули, сада представљају кривично дјело, тако да је то надлежност Основног државног тужилаштва и Основног суда. У надлежности прекршајних судова, остали су и даље одређени предмети, као што су физички контакти без наступања повреде и посљедице, као и вербално насиље блажег степена. Очигледно је да је дошло до смањења броја тих предмета и као што сам рекао, велики број предмета сада завршава на нивоу Основног државног тужилаштва, казао је Војводић.

Подсјећамо, у првом кварталу године херцегновско одјељење Суда за прекшраје примило је 590 нових предмета, што је за око 200 више него у истом периоду прошле године. С обзиром да се ближи љетња сезона када је уобичајено повећан број прекршајних предмета, посебно хитних, судије ће настојати да до 1. јула означајно смање број заосталих предмета, поручио је Војводић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here