У САВЈЕТОВАЛИШТУ ДОМА ЗДРАВЉА ХН ДОВОЉНО ТЕСТОВА ЗА ХИВ И ХЕПАТИТИСЕ

Европска недјеља тестирања на ХИВ и хепатитисе, у Европи се обиљежава  од 22. до 29. новембра. И поред овог периода у којем се интезивно говори о важности тестирања и раног откривања болести, у Савјетовалишту за ХИВ и хепатитисе херцегновског Дома здравља, свакодневно је могуће обавити тестирање.

Током претходне године могућност тестирања на ХИВ и хепатитисе Б и Ц у Херцег Новом је искористило 41 лице, а током ове, до 20. новембра, 32 особе, казала је епидемиолог у новском Дому здравља др Стефа Глушац.

-Тестирање на ХИВ и хепатитис Б и Ц омогућено је сваког радног дана у Савјетовалишту херцегновског Дома здравља од 7:00 до 14:00 сати. Имамо довољно тестова, а у једном је и за ХИВ и за хепатитисе Б и Ц, тако да свако ко се тестира добије налаз за сва три вируса, казала је др Глушац.

Истиче да због проблема са ковидом, нису у могућности организовати и спроводити акције које су раније имали.

– Изузетно је битно превентивно дјеловати. Лоше је што нас је ковид омео да се активније бавимо превенцијом, да имамо акције у циљу поспјешивања људи да се што раније тестирају. Што раније сазнају свој статус, било по питању хепатитиса или ХИВ-а, прогнозе за лијечење су много  боље. Зато је важно да се особе тестирају, казала је др Глушац.

Институт за јавно здравље Црне Горе се, и ове године, придружује организацијама, институцијама и кључним лидерима широм Европе у обиљежавању ове иницијативе.

-УНАИДС је у октобру 2020. године извијестио о „значајном смањењу услуга тестирања на ХИВ у скоро свим земљама Европе“. Док су поједине државе ниво тестирања на ХИВ и хепатитисе вратиле на ниво тестирања прије Ковид-19, у многим земљама, укључујући и Црну Гору, обим тестирања је и даље низак“, наводе у саопштењу из ИЈЗ ЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here