У РИСАНСКОЈ БОЛНИЦИ ПРЕКО 1200 ОПЕРАЦИЈА У ОВОЈ ГОДИНИ

У болници за ортопедију, неурохирургију и неурологију „Васо Ћуковић“ у Рисну од почетка године до половине новембра, достигли су број операција које су урадили прошле године. Оно што, као и остале здравствене установе брине је одлив кадрова и то је проблем са којим ће се сви морати озбиљно позабавити, поручио је директор рисанске болнице др Владо Поповић који је био гост емисије „У четири ока“.

Др Поповић је казао да су за једанаест мјесеци урадили 251 неурохируршку и 997 ортопедску операцију.

-Ово је бројка за дивљење када узмемо низ потешкоћа у набавци материјала, транзиционог периода који није био лак, а и буџет није усвојен на вријеме. Све је то за собом вукло низ последица. Буџет је врло битна ставка јер смо се у 2019. години изборили за пристојан буџет који болница мора да има како би избјегли листе чекања. Мој циљ је био да створимо озбиљну базу кад је у питању протетски и санитетски материјал и да сваки пaцијент може бити збринут у најкраћем року, казао је Поповић.

Информациони системи болница у Рисну и Брезовику нису повезани са осталим здравственим установама и не постоји систем централног заказивања, казао је Поповић.

-То је лоше по нас, а добро по пацијенте јер сви буду прегледани кад дођу. Током дана у неурохируршкој амбуланти прегледамо преко 70 пацијената, ортопедској 100. Буде пацијената који чекају по пар сати. Води се рачуна да дјеца и најугроженији имају предност, али не враћамо пацијенте, казао је Поповић.

Када је преузео руковођење установом, др Поповић је са тимом направио пројекат који је подразумијевао реконструкцију пријемног блока како би се избјегле гужве. Пројекат реконструкције пријемног и болничког блока је ушао у капитални буџет за 2021. годину и очекује да ће бити реализован у години пред нама.

-Циљ је да се вратимо на стазе које су утабане давно када је болница прављена за много већу државу, оцијенио је др Поповић.

Капацитет болнице је на највећем нивоу када су у питању ортопедија и неурохирургија.

-Ортопедија има преко 100 постеља и има двије операционе сале. Неурохирургија има 22 постеље, интензивну јединицу са седам постеља и операциону салу, што је огроман бенефит. Правимо пројекат и реконструкције оперативног блока и интензивне јединице како би створили услове и приближили се установама гдје наши млади љекари желе да раде, казао је Поповић.

Свака установа у овом моменту кубури са кадром и у последње вријеме је присутан значајан одлив и то је проблем са којим ће сви морати озбиљно да се позабаве, поручује Поповић.

-Отварају се границе, приватни сектор у многоме јача и вјероватно ова пандемија, огроман стрес и притисак који носимо са собом утицао је да велики број колега крене линијом мањег отпора и окрене се приватном сектору. У последњој години нашу болницу је напустио неурохирург, неуролог, радиолог и то су огромни губици за било коју установу, а поготово нашу, која није велика кад је у питању кадар. Та политика се мора водити у правцу стварања свих предуслова за задржавање медицинског особља, поручио је Поповић.

Премда се свијет већ двије године бори са пандемијом, како истиче Поповић, успјели су да помјере границе када је у питању број прегледа и операција.

-Није било лако као ни цијелом здравственом систему, али сам поносан на начин како је то изнио сваки члан нашег тима. У болницу људи долазе због љекара, али тај рад добија пуни смисао захваљујући средње медицинском кадру техничарима и сестрама које носе највећи дио посла, нагласио је Поповић.

У болници је завршен пројекат енергетске ефикасности, реконструисани су фасада и кров.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here