У припреми Протокол о тромеђној граничној тачки између Црне Горе, БиХ и Хрватске

Наставак спровођења активности закљученог Уговора о државној граници, припреме за потписивање Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, као и имплементација потписаног Протокола о тромеђи између Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Србије, биле су теме састанка државних комисија за границу Црне Горе и Босне и Херцеговине, одржаном у Министарству унутрашњих послова.

Састанком су руководили, сагласно Пословнику о раду комисија, предсједник црногорске Државне комисије за границу Милан Пауновић и предсједавајући Државне комисије за границу Босне и Херцеговине Зијад Џанановић.

Како је саопштено из овог ресора, заједнички је констатовано да су Црна Гора и Босна и Херцеговина, рјешавањем билатералних граничних питања, закључивањем Уговора о државној граници, Споразума о граничним прелазима за међународни и погранични саобраћај, Споразума о спровођењу граничних провјера на заједничким граничним прелазима и Протоколом о заједничким граничним патролама, дали допринос унапређењу партнерства поруком да земље Западног Балкана могу самостално рјешавати билатерална гранична питања, дајући допринос даљем развоју добросусједских односа и регионалној стабилности. 

Усаглашен је, у начелу, текст Нацрта протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, сагласно претходно одржаним састанцима стручних група три државе, у Метковићима 3. октобра 2019. године и Игалу 27. – 29. новембар 2019. Године.  Договорено да се наредни трилатерални састанак државних комисија за границу одржи у организацији Државне комисије за границу Босне и Херцеговине, на којем би се коначно усагласиле координате тромеђне граничне тачке   све три државе и верификовао Нацрт овог Протокола.

Договорен је наставак спровођења активности закљученог Уговора о државној граници између Црне Горе и Босне и Херцеговине, који је потписан 26. августа 2015. године, у Бечу, а ступио на снагу 20. априла 2016. године, односно обиљежавање Уговором утврђене државне границе, које су биле успорене усљед пандемије КОВИД 19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here