У ПРИПРЕМИ ПРЕДСТАВА „ЗЕЛЕНА ГОРА“: ОД НАС ЗАВИСИ БУДУЋНОСТ ПЛАНЕТЕ

Представа „Зелена гора“, која има за циљ да кроз креативан и емотиван начин пробуди код најмлађе популације свијест о значају очувања животне средине, биће премијерно одиграна 5. јуна на Свјетски дан заштите животне средине. Представа је копродукција „Театра младих” и ЈУ КЦ „Никола Ђурковић“ а партнери су установе које дјелују под покровитељством Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

Уговор о спровођењу пројекта потписан је данас са директором Директората за екологију, Душаном Бугарином и директорима Агенције за заштиту животне средине, Еко фонда, Националних паркова, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију и Природњачког музеја, Миланом Газдићем, Драшком Бољевићем, Александром Булатовићем, Душицом Брновић и Наталијом Чађеновић. Испред „Театра младих“ уговор је потписала Бранка Фемић Шћекић, а испред КЦ „Никола Ђурковић”, директор Владимир Бујишић.

-Када су умјетност и култура на маргини, а говоримо о еманципацији и напретку друштва, велико задовољство причињава што наилазимо на разумијевање да наша дјелатност може, мора и треба да буде општеприсутна, и стога захваљујем на сарадњи. Кроз један драмски оквир покушаћемо да испричамо причу о климатским промјенама, заштити животне средине и екологији. Представа је намијењена првенствено дјеци, али и њиховим родитељима и одраслима који заборављају колико је будућност наше планете важна. Главна порука коју желимо да пренесемо је да од сваког од нас појединачно зависи будућност планете и да морамо данас нешто да урадимо да бисмо и будућим покољењима оставили здраву и очувану планету, изјавила је Фемић Шћекић.

Душан Бугарин, директор Директората за екологију подсјетио је на бројне активности Министарства које се реализују са циљем едукације дјеце, као што је пројекат донације канти за селективно управљање отпадом већим основним и средњим школама у Црној Гори, садња садница у двориштима школа и вртића у склопу кампање „За љепшу и здравију Црну Гору“ у сарадњи са Агенцијом, уз веома значајну кампању која је у току, под називом „За једину на свијету. Наша је. Чувајмо је“.

-Посебну захвалност дугујемо госпођи Фемић Шћекић која је предложила један овако сјајан пројекат који смо са задовољством прихватили и подржали, уз остале институције које се баве екологијом, а функционишу под Министарством екологије, као и уз Природњачки музеј. Ова представа нас је окупила са циљем подизања еколошке свијести у Црној Гори, саопштио је Бугарин.

Директор КЦ „Никола Ђурковић“, Владимир Бујишић казао је да су култура и заштита животне средине цјелине које се морају допуњавати, поготово данас, када је екологија глобални проблем.

-Наш циљ ће бити испуњен ако допремо макар и до једног дјетета у томе да промијени своју свијест о значају очувања животне средине, додао је.

Премијера представе планирања је за 5. јун, на Свјетски дан заштите животне средине и одржаће се у Котору. Након Котора, представа ће бити одиграна у свим градовима у Црној Гори. Позоришну екипу чине црногорски драмски умјетници доказани у свом раду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here