У Портоновом снимљене прве сцене филма „Живи и здрави“

Фото: Маја Медић - снимање филма "Живи и здрави"

Прве сцене дугометражног играног филма „Живи и здрави“, херцегновског сценаристе и редитеља Ивана Мариновића снимљене су у Портоновом, атрактивној локацији која је својим шармом и духом Медитерана дочарала атмосферу у овој живописној комедији.

Прича почиње када Драгана, бунтовна млада одлучи да не жели да се уда, два дана пред вјенчање. Њен лик тумачи Тихана Лазовић из Хрватске, а младожењу Мома игра новљански глумац Горан Славић. Кума игра Горан Богдан, младожењине родитеље Сњежана Синовчић Шишков из Сплита и Момчило Пићурић из Подгорице. У улози младиних родитеља су српска глумица Мирјана Јоковић и Новљанин Дејан Ђоновић, док њену куму игра Драгана Дабовић, такође из Херцег Новог.

Редитељ и сценариста Иван Мариновић казао је да се филм бави свадбом, генерацијом миленијалца и њиховим одлукама и дилемама о ступању у брак и формирању породице.

Фото: Маја Медић -снимање филма „Живи и здрави“

„Увијек кроз рад прикупљам анегдоте, ликове уз које сам одрастао, а волим и да обрадим простор у којем живим, а то су конкретно Бока, Херцег Нови, Луштица. Мислим да је то занимљив универзум за кинематографију, којег се држим“, навео је Мариновић.

Готово цијели филм се снима на територији Херцег Новог, а сами почетак је у Портоновом.

„Јако смо сретни што смо добили подршку Портоновог. Вјерујем да ће филм бити врло афирмативан за град и за Црну Гору. Ријеч је о комедији, о филму који ће бити лијеп, естетски…Пројекат је врло амбициозан, колективно су велика очекивања. Имамо све предуслове да филм буде гледан, а мени је циљ да снимим духовиту и дирљиву причу која ће дуго да траје, и којој ће се публика враћати више пута“, поручио је Мариновић.

Један од покровитеља филма је Портонови, па менаџерка за маркетинг и комуникације Адријана Хусић истиче да је за Портонови, али и за Црну Гору, интересантно позиционирати се на мапи дестинација које су препознате као занимљиве локације за снимање филмова.

„Нама је велико задовољство што се филм Ивана Мариновића „Живи и здрави“ снима у Портоновом, и што ће и Портонови, али и локације широм Херцег Новог бити дио ове приче. Вјерујемо да је ово један од начина како можемо да додатно промовишемо Црну Гору и све оно што као дестинација нудимо. Управо овај филм, као и неке друге сарадње које покрећемо, показују да смо на правом путу, и да Црна Гора има велики потенцијал када је ријеч о филмској индустрији“, казала је Хусић.

Фото: Маја Медић – са снимања филма „Живи и здрави“

Тихана Лазовић која тумачи главни женски лик, казала је да је изузетно задовољна филмском екипом, као и да је први пут у Портоновом, те поручује да је срећна што ће током снимања имати могућност да боље упозна Црну Гору, будући да је црногорског поријекла.

„Јако сам узбуђена, сви су позитивни, мислим да ћемо уживати. Ја тумачим лик Драгане, младе жене у касним двадесетим годинама, која као све младе жене које дођу у те године осјећа притисак патријархалног друштва и фамилије да се она сада мора остварити као супруга и мајка. У вези са тим, Драгана има питања на која није добила одговор ни од друштва, ни од породице, и она је у некој борби између онога шта она жели и осјећа, и онога шта друштво од ње очекује“, открила је Лазовић.

Већински црногорски филм који продуцира Адриатик Вестерн (Adriatic Western), „Живи и здрави“ су копродукција са још пет земаља. Партнери су Сенсе Продукција из Србије, Аналог вижн (Analog Vision) из Чешке, Кинорама из Хрватске, Круг Филм из Сјеверене Македоније и Спок Филм из Словеније.

Марија Стојановић која је главни продуцент филма, поручила је да је ово „прави југословенски филм“, а подржан је и од стане паневропских фондова – Креативне Европе (Медиа) и ЕУ комисије (Еуримаж).

„Посебно ми је задвољство да се захвалим локалној самоуправи, Општини Херцег Нови, Туристичкој организацији ХН и Портоновом који, осим што нас је здушно подржао, такође нас је и угостио“, казала је Стојановић.

Поручила је да вјерује да ће заједничким снагама успјети да направе добар филм.

„Пројекат развијамо већ пет година. Мислим да смо обавили све неопходне припреме и да су се стекли услови за шестонедјељно снимање које нам предстоји на потезу Херцег Нови – Игало, почетак у Портоновом, а касније се селимо на Луштицу гдје ће се та фантастична свадба одвити“, додала је Стојановић.

„Живи и здрави“ су већ током развоја освојили две награде: Кристоф Кишловски (Krzysztof Kieslowski) награда за најбољи сценарио на Канском фестивалу и Екселенс Авард (Excelence Award) у оквиру Сарајевског Филмског фестивала.

Филм су подржали Филмски центар Црне Горе, Општина Херцег Нови, Портонови ризорт, Туристичка организација Херцег Нови, Филмски центар Србије, Чешки филмски фонд, Хрватски аудиовизуелни центар, Филмска агенција Сјеверне Македоније, Словенски филмски центар, Еуримаж, Креативна Европа МЕДИА и Си Синема Нетворк. (See Cinema Network).

Извор: Медиа Биро

Фото: Маја Медић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here