У плану даљинско очитавање потрошње воде и дигитализација система

За предузеће Водовод и канализација прошла година била је успјешна, јер је фактурисано 10 % више утрошене воде, па је и финансијски биланс бољи. У овој години планирана је дигитализација комплетног система, али и реализација бројних пројеката.

Директор херцегновског Водовода Боро Лучић истиче да су у прошлој години  успјели да исплате потраживања, плату и зимнице, а да су добро пословали потврђује и податак да су са одређеним средствима  на рачуну ушли у нову годину.

Од ове године, на основу одлуке Регулаторне агенције, цијена воде биће нижа 10 %, али да би спријечили губитак у пословању, увећана је цијена за  пречишћавање отпадних вода, по ће рачуни које добијају потрошачи бити на истом нивоу.

-Цијена коју нам је Регулаторна агенција смањила за 10 % значили би губитак од 600 000 еура. Одлуком Скупштине Херцег Нови уведена је надокнада за пречишћавање отпадних вода која је на нивоу 7, 8 % раније цијене воде. Када на рачунима једно одбијемо и друго додамо рачуни се неће мијењати и то неће грађани осјетити, казао је Лучић.

Боро Лучић

У плану новског предузећа је је  дигитализација комплетног система.

-Од краја мјесеца то ће почети као пилот пројекат. У плану је  постављање даљинских очитавања за зграде и куће, чиме би почели дигитализацију комплетног система. Увели смо мониторинг центар, контроле и дигитално очитавање неких великих потрошача на ривијери,  а сада је план за куће и станове, објашњава Лучић.

Увођење дигитализације, како појашњава Лучић омогућило би контролу стања на мрежи, а и нове могућности потрошачима.

-Кроз посебну сопствену апликацију која би могла да се инсталира на мобилном телефону сваки крајњи корисник ће у сваком тренутку моћи да провјери стање потрошње, протока воде али и да плати рачун.

У херцегновском Водоводу до краја марта очекују да буде завршен главни пројекат изградње новог водоводног подсистема  Мојдеж – Поди, као и главни пројекат изградње резервоара у Кумбору. У току је пројектовање секундарне водоводне мреже за Росе и Горње Клинце. На наредној сједници Скупштине општине Херцег Нови требало би да буде усвојена одлука о  изградњу три нова резервоара у Бијелој.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here