У ПАРКУ БОКА ОСТАЛЕ ТРИ ПАЛМЕ

Радници сектора зеленила Комунално-стамбеног предузећа Херцег Нови, посјекли су данас још једну  палму, тако да су остало још три стабла у парку Бока, у којој је некада било 50-так палми, који је био препознатљив по њима.  

Град ће потпуно остати без палми, након што су скоро сва стабла уклоњена и поред  примјене фитосанитарних метода прскањем, дендрохирургијом  и ињектирањем, у циљу сузбијања  штеточине „црвеног  сурлаша“ , који је готово уништио палме на приморју.     

Тужно  изгледа огољела  парковска површина без палми, а и осталих егзотичних, тропских врста које су уљепшавале овај  парк, који је био својеврсни ботанички врт Јадрана.

 

Подсјећамо, цијела зелена парковска површина заштићена je још 1965. године Рјешењем Републичког завода за заштиту природе. За израду катастра зелених површина , за који је својевремено покренута иницијатива, била је предвиђена и таксација, колекција врста  парка Бока.  Парк “Бока” је био познат у свијету, чему у прилог иде чињеница да је у “Шумарској енциклопедији” из  1989. године у Загребу, између осталог, наведено да је у овом парку,  групација “Каусарина” тзв. гвоздено дрво , јединствено, као и бројне друге врсте, осврнула се раније инжењерка пејсажне хортикултуре и врсни познавалац врста и фонда зеленила у нашем граду, Милица Берберовић.  

То је групација биљака које су тридесетих година прошлог вијека засађене, а у парку су се налазиле и ријетке врста на нашим просторима “Либански  кедрови” , као и палме из рода “брахеа  армата” и “бутие капитате” . То су високе палме, чији су плодови јестиви, меснати и миришљави. Ту су биле и  саднице камелија, међу магнолијама. Остали дио парка Боке је зарастао, пуно се створило инвазивних, дивљих врста, као што су пузавице и друге.

Mифто Цоковић , храни голубове

Пензионер Мифто Цоковић већ 21 годину самоиницијативно одржава и чисти фонтану, храни голубове у парку. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here