У ОШ „Милан Вуковић“ и „Илија Кишић“ предвиђено пет одељења првог разреда

У херцегновске Основне школе „Милан Вуковић“ и „Илија Кишић“ од првог априла уписано је 88 првака. У матичној школи на Савини 52 ђака и шест у подручном одјељењу Поди, док је 30 првачића уписало школу у Зеленци.

Како информише директорица ОШ „Милан Вуковић“ подручно одјељење у Крушевицама ће у новој школској години бити највероватније затворено.

-Из разлога што дјеца која су сада у том подручном одјељењу долазе у матичну школу, једно по правилу јер завршава четврти разред а друго је из исте породице и непедагошки је оставити једно дјете само, да нема нити социјализацију нити било шта што је дјетету потребно за нормалан развој. Тако да ће одјељење у Крушевицама бити највероватније затворено, не својом вољом, јако нам је жао због тога, већ због демографске слике, док на Подима сваке године имамо лијеп одзив првака, казала је Вујновић.

Тестирање првака ће трајати до половине маја, по потреби и дуже.

-Дјете има право да буде уписано и након истека рока, ту су дјеца и страних говорних подручја, затим дјеца која желе да пређу из друге школе, гледаће се и територијална припадност, па ће тако дјеца која су аплицирала у некој другој школи а живе на територији која припада ОШ „Милан Вуковић“ бити укључена у нашу школу, информисала је Вујновић.

Како је казала директорица ОШ „Илија Кишић“ Јелена Лучић, од 30 уписаних првака, четворо је страних.

-Они најбоље уче од вршњака, трудимо се да им помогнемо колико можемо, штампамо материјале на њиховом језику, завршавају курс страних језика. Углавном, у нижим разредима је претежно учење по сликама, базирамо се на разговор, гдје они брзо усвајају језик кроз разговор. Кад дођу у старија одјељења већ су добро усвојили језик и буде им лакше, казала је Лучић.

У ОШ „Милан Вуковић“ предвиђена су три одјељења првака, док на продужени боравак, како је била пракса и до сада у овој школи, имају право дјеца првог и другог разреда. У ОШ у Зеленици планирана су два одјељења, а ако услови дозволе, осим продуженог боравка за прваке у новој школској години укључиће у ученике другог разреда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here