У ОШ „ИЛИЈА КИШИЋ“ ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ ПОСВЕЋЕН АФИРМАЦИЈИ ШАХА У ШКОЛАМА

У циљу афирмације шаха код дјеце у Основној школи „Илија Кишић“ организован је сусрет полазника школске секције ове и осталих новских школа, са Александром Миловић, државном репрезентативком у шаху и Предрагом Никачем, интернационалним мајстором и свјетским прваком за особе оштећеног вида. Тим поводом учесницима су обезбјеђени уџбеници и комплети књига, као и шаховске гарнитуре, а школа је богатија за шаховску библиотеку, три сата и десет гарнитура.

Ријеч је о пројекту у којем учествују Школски спортски савез, Шаховски савез ЦГ, подршку је пружила Општина Херцег Нови, а почиње у ОШ „Илија Кишић“, као најбољој у овом спорту у држави.

-Виђена је одлична шаховска приредба, а за овај пројекат, који ће трајати мјесец и по, може се рећи да је шаховски покрет у Црној Гори за који се пријавило више од 40 школа. У 21 школи постоје шаховске секције. Шаховске активности ће добро доћи свим ученицима за правилно одрастање и јачање мисаоног процеса. У школском спорту нашег Савеза шах смо увели прије 14 година, а остали спортови су: кошарка, фудбал, кошарка 3×3, мини одбојка, и све је на високом нивоу, са добрим резултатима. На примјер, кошаркашице ОШ „Дашо Павичић“ из Херцег Новог биле су финалисти турнира у Задру али због пандемије, такмичење није завршено до краја. Херцег Нови је, када је школски спорт у питању, врло активан. Посебно морам истаћи колегу Јована Лепетића који је координатор нашег Савеза за седам приморских општина, казао је Будимир Вукићевић, предсједник Школског спортског савеза и захвалио директорици Снежани Мирковић за одличну организацију, чиме је још једном потврђено да је ова школа, када је ријеч о овој активност, прва или међу првима у држави.

Предраг Никач, интернационални мајстор, један је од главних промотера овог пројекта који је, захваљујући породичним везама са директорицом школе, стигао у Херцег Нови. Наставио је сарадњу са школом у циљу едукације ученика и талената за шах.

-Поносан сам што сам у овој средини. Премда радимо у отежаним условима, ви сте потврдили љубав према шаху и вјерујем да ће многи од вас наћи своје мјесто у клубовима овог града и државе. Уџбеници које смо вам подијелили помоћи ће вам да уђете у тајне ове игре и мислим да вам је приближен, а у игри са вама, увјерио сам се да овдје има доста потенцијала који треба дограђивати, рекао је Никач.

Уз Никача, симултанку је на 25 табли са ученицима из свих школа Херцег Новог, одиграла интернационални мајстор Александра Мијовић Миловић, првакиња и репрезентативка Црне Горе.

-Одушевљена сам оним што сам видјела у овој школи. Видим колико се добро и педагошки и спортски ради и драго ми је што сам дио овог пројекта. Посебно сам радосна што је било присутно пет, шест дјевојчица од којих је једна пружила одличну игру и треба и њу и све остале учеснике подржати, а многи нису могли присуствовати данас због мјера. Знам шта подршка значи, мајка сам двоје дјеце која уче шах и којима је шах дио живота, казала је Мијовић Миловић.

У име Шаховског савеза ЦГ, програму је присуствовао предсједник Јован Миловић, фиде мајстор. Поздравио је организацију пројекта истичући заслуге ФМ Горана Томића, наставника математике и директорице Мирковић.

-Херцег Нови има лијепу будућност јер када се виде овакви таленти и шаховски бисери, мислим да уз добар рад и нашу помоћ, има могућности да овај спорт заживи и врати се на старе стазе славе. Ми смо поклонили тек преведене књиге, шаховске гарнитуре и барем на тренутак помогли свима онима који желе да напредују у овој древној игри, казао је Миловић.

Пројекат је подржала Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање.

-Овакав догађај је велики тренутак за све нас, посебно за дјецу. Општина Херцег Нови ће увијек подржати пројекте, посебно оне који су намјењени развоју интелектуалних способности дјеце. Трудићемо се да управи школе „Илија Кишић“ пружимо подршку за још већи напредак и афирмацију школе и града у земљи и региону, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Основна школа „Илија Кишић“ је до прије двије године имала у школском програму шах као изборни предмет, своје искуство је преусмјерила на секцију, казао је руководилац секције ФМ Горан Томић.

-Велики је значај када челни људи из Савеза дођу да подрже наше активности. Дјеца су добила књиге преведене са руског језика, шаховске гарнитуре и сатове. То ће нам послужити за организацију наредних такмичења, а прво нас очекују школска, потом општинска, па такмичења на државном нивоу. Важно је да наша школа има директорицу Снежану Мирковић која је расположена за организацију и подршку, а ту је и Општина Херцег Нови која помаже шаховске активности као и остале манифестације које су везане за спортске али и просвјетне активности. Главни проблем је био како свести број учесника на 25 шаховских табли јер је било много више заинтересованих ученика да играју против наших гостију. Биле су заступљене све новске школе са три, четири играча, рекао је један од организатора Горан Томић.

Идеја је поникла много раније а зеленичка школа је организовала и сличне манифестације поводом Дана школе, казала је директорица Снежана Мирковић.

-Као просвјетни радници, процјенили смо да је важно да се наша дјеца, као и дјеца нашег града, баве спортом и то је био један од разлога да будемо домаћини данашњег догађаја. Част нам је да угостимо оволико спортиста и спортских радника из Шаховског савеза и Школског спортског савеза. Жељела бих да кажем да смо, колега Горан Томић и ја, у нашој школи основали шаховску секцију и циљ је да окупљамо дјецу из цијелог града, да уче прве шаховске потезе. Ово је само једна од предвиђених активности, а ако епидемилошка ситуација дозволи, надам се да ћемо напредовати у тим пројектима, казала је директорица Мирковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here