Добро пуњење Буџета – реализовано 7,3 милиона еура

Општина Херцег Нови

За првих пет мјесеци ове године реализовано је 40 одсто од планираног буџета Општине Херцег Нови, односно готово 7,3 милиона еура.

У локалној самоуправи задовољни су досадашњом реализацијом буџета за текућу годину, изјавио је за РТХН секретар за финансије Општине Немања Јунчар, те очекују боље остварање буџета него рекордне 2019. године.

– Укупно остварење буџета Општине Херцег Нови за првих пет мјесеци ове године износи 7.290.015,29 €, односно 40% у односу на план. У истом периоду, прошле године остварено је 34%  прихода. У односу на 2019. годину када је реализовано 32%, ове године постоји увећање остварења планираног буџета, казао је Јунчар.

Програм Европа сад умањио је приходе Општине, али недостајућа средства надокнађују се из државних буџетских резерви.

-Кумулативно, од почетка године до 31. маја, у односу на исти период прошле године, приходи по основу пореза на доходак у паду су 8%, а по основу приреза на порез 17%. Свакој проблематици прилазимо крајње озбиљно, како на нивоу секретаријата, тако и менаџмента Општине. Обављамо мониторинг на седмичном нивоу. Министарство финансија нам наведени губитак надокнађује квартално из буџетске резерве, па ће негативни ефекти бити умањени, рекао је Јунчар.

Општинска администрација је кренула са опоравком и консолидацијом буџета, јер су протекле двије године приходи знатно умањени због пандемије и економске ситуације у земљи.

-Уредно се измирују обавезе према запосленима, порези и доприноси за текућу годину. Према добављачима имамо одређена дуговања, од којих је дио регулисан кроз репрограме, а други дио ћемо настојати да измиримо у наредном периоду. Имајуће све наведено у виду, тренутна финансијска ситуација у Општини је задовољавајућа, наводи Јунчар.

Напоменуо је и да су буџетски приходи највећи у јуну, јулу и августу, те да до краја туристичке сезоне очекују комплетну стабилизацију. Буџет општине Херцег Нови за ову годину планиран је на 18, 6 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here