У најави добра љетња сезона, али и даље изазов како продужити сезоналност

Туристичка привреда у Херцег Новом, сходно јако добрим најавама, очекује рекордну љетњу сезону, али изазов након пандемије и даље је како продужити сезоналност и дестинацију учинити занимљивом за посјете и ван љетњих мјесеци.

Према ријечима члана Извршног одбора Туристичке организације, Јована Мићуновића, малo хотела послује током цијеле године, њихов број се увећава захваљујући Празнику мимозе, спортским и културним садржајима, али радити ван сезоне свакако није лако.

Јован Мићуновић, члан Извршног одбора Туристичке организације

– Да би се са тим западно-европским тржиштима повезивали, неопходне су боље авио повезанoсти. То град не може сам да гура. Није могуће очекивати значајнији број тих гостију ван сезоне, јер то су гости коју су активни у том периоду. Нама су у самоj сезони доминантни гости из региона, али они се ван сезоне не крећу, немамо друге садржаjе којим би их могли привући, јер њихов број није занемарљив – наводи он.

Као примјер успјешног пословања током цијеле године Мићуновић наводи Златибор, дестинацију која се ослања искључиво на домаће госте, а има изванредну попуњеност.

– То су гости на које би ми, такође, требало озбиљније да рачунамо, можда још боље радити промоције. Велики број гостију, конкретно из Србије, ако имају пасош иду на друге дестинације, у Грчку или Турску, не толико у Црну Гору. Али ако је могуће да се Златибор развија током читаве године, вјероватно би могао и Херцег Нови, ако би имао боље авио линије. Ми имамо ситуацију да нам је линија Тиват-Београд једна од најскупљих у Европи за ту удаљеност – истиче Мићуновић.

Потенцијала има, читава привреда сагласна је са тиме да се у правцу продужења сезоне мора ићи, али кључну улогу, како наводи Мићуновић, ту треба да одигра држава са конкретном стратегијом.

У хотелима је током новогодишњих и Празника мимозе забиљежена је попуњеност за 67% већа него прошле године, информише Мићуновић.

– Ове године смо имали организован дочек са звучним именима, за разлику од прошле. Исто тако, у вријеме Празника мимозе, током првог викенда била је скоро 70% боља попуњеност, али није то континуитет. Дефинитивно није могуће правити толико озбиљне фестивале и садржаје, да бисте били попуњени. То за град није исплативо. Моје мишљење је да Херце Нови треба развијати као дестинацију са тим садржајима и ван хотела – казао је он.

Хотели Палмон беј и Царине добар су примјер како је могуће продужити сезону, ситуација се свакако мијења на боље, а простора има за напредак толико да би град могао да осјети бенефите, сматра Мићуновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here