У МЗ Зеленика – Кути очекују реализацију великих инфраструктурних пројеката

У Мјесној заједници Зеленика – Кути, која се распростире од Луке до Пресјеке и Обалице, на другој страни, реализовани су бројни инфраструктурни пројекти, али су остали и проблеми, које би требало плански ријешавати.

Основни проблем је што не постоји стратешки план развоја за ову Мјесну заједницу, казао је у Новском јутру, предсједник МЗ Зеленика – Кути Илија Ковачевић.

Илија Ковачевић

– Проблеми се не могу ријешити у кратко вријеме. Зеленика ће се са  планираном заобилазницом око Херцег Новог, саобраћајно оптеретити, ако се не обезбиједе предуслови, са одговарајућим надвожњацима, тунелима. Ако се укрсти магистрала и заобилазница, биће општи хаос, он је већ, само ће се измјестити из Мељина у Зеленику. Биће потребно и проширење у том дијелу гдје се предвиђа крај заобилазнице. Потпуно је нејасно, гдје би требало да буде пристаниште за трајект, које би било једино рјешење у склопу пројектовања завршетка заобилазнице. Зеленичка лука је приватизована и ту би могло да се изнађе рјешење у приватно јавном партнерству, сматра он.

Ковачевић подсјећа на приватизацију луке и трговачких ланаца, од чега грађани немају никакве користи, а притом заузимају значајни дио Зеленике.

– Уложена су безначајна средства којим се дошло до власништва тадашњих привредних гиганата ПКБ-а, фирме Мјешовито и остале. Нама је приватизација донијела стагнацију. Видимо шта се десило са њима у посљедњих 16 година, барем што се Зеленике тиче, оцијенио је Ковачевић.

У центру Зеленике највише  је концентрисано приватних објеката:

– Када кренете обалом има десетак субјеката, који су узели свој дио обале. Нико неће да чује да је то неко јавно добро, да морамо да имамо шеталиште, да имамо продужетак пруге, као и јавну плажу. То је некада било јавно добро. Буквално немамо тај дио. Чим се судски ријеши проблем старог хотела Плажа, ми ћемо на једној од најатрактивнијих локација, наћи инвеститора. Сада је већ то изгледно. Био би ред да се инвеститор нађе међу локалним субјектима и да ту улаже, очекује Ковачевић.

На обали имају приступ једном дијелу пјешчано каменитој плажи, док су остали дијелови под закупом или припадају хотелу за који се судски води поступак.  Функционални дио обале представља и жељезнички насип,такозвано, камење.

Жељезнички мост

-Наш проблем је рјешив, у контексту да траса пруге, уз мање дислокације,  има превасходно јавну функцију. Ми немамо тротоара, на дијелу гдје је мандраћ до жељезничког моста. Имамо обећање од Морског добра, да се догодине или заврши или реконструише стари жељезнички мост. Био је проблем за дио приватног земљишта, које је власник требало да да како би добио први контакт с морем, који није постојао од Луке све до плаже Змијице. То је приоритет. Предложићемо новој Влади да конкретно почнемо да ријешавамо, а имамо предлоге и одлуке Мјесне заједнице, шта би могло а шта не да се ради у Зеленици. Имамо непуна два км обале и требамо  да је учинимо функционалном.

Посљедњих дана урађене су двије хитне интервенције на санацији дијела пута у  Соколској улицу у Сасовићима. Потом су комуналне екипе због урушавања пута, интервенисале у Жељезничкој улици. Очекујемо санацију рупе на путу код Џоровог моста, одакле вода истиче на стару међу у Кутском пољу. Ерозијом је већ  одломљено камење у доњем току, што би могло да има  велике посљедице, посебно приликом обилних падавина, указао је Ковачевић.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here