У Кући нобеловца Ива Андрића изложба посвећена Вилхелмини Караџић

Изложба под називом „Вилхелмина Мина Караџић“, ауторке Светлане Матић, биће отворена сутра (понедељак, 14. aвгуст) у Кући нобеловца Ива Андрића у 21 сат.

Мина Караџић је, уз Катарину Ивановић, прва српска сликарка, преводилац и књижевница, која је оставила велики траг у српској умјетности и култури.

Неправедно је заборављена, а њене заслуге у грађењу културних мостова између аустријског и српског народа у 19. вијеку, недовољно су биле познате у оба народа. Ауторка ове изложбе одлучила је да јој посвети књигу „Певам дању, певам ноћу – писма Мини Караџић“.

Ова изложба настала је према поменутој књизи. Заслуге за дизајн припале су Душану Борисављевићу, који је својом креативношћу ову изложбу учинио доступном љубитељима културе.

Светлана Матић завршила је Педагошку академију за образовање наставника разредне наставе, и Филозофски факултет, одсјек педагогија. На Вишој теолошко-педагошкој школи у Штребесдорфу крај Беча стекла је звање наставника православне вјеронауке.

Изложбу у Кући нобеловца Ива Андрића свечано ће уз ауторку отворити генерална конзулка Црне Горе у Сремским Карловцима Невенка Ћировић.

Поставка ће бити отворена до 20. августа.

1 COMMENT

  1. Pogledao sam po internetu kako se pišu: rodna kuća Njegoša, rodna kuća Vuka Karadžića. Nigdje nisam naišao da se kuća piše velikim slovom: „rodna Kuća Njegoša“, „rodna Kuća Vuka Karadžića“. Zbog čega Radio TV Herceg Novi uporno piše: У Кући нобеловца Ива Андрића …? Da li je kuća Iva Andrića zaslužila da se piše velikim slovom „Кућa нобеловца Ива Андрића“ za razliku od Njegoša i Vuka Karadžića kojim ta čast još nije pripala? Pitam se da li je „Кућa нобеловца Ива Андрића“ ustvari brend za marketing, naziv FIRME? Da li je onda možda potrebno uvesti i Copyright logo © pa da onda bude: Кућa нобеловца Ива Андрића©. Pod hitno razmotriti ovu stvar i rodnim kućama Njegoša, Vuka Karadžića i svih ostalih velikana dodijeliti pisanje velikim slovom: Rodna Kuća ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here