У Дому здравља унапријеђени услови рада

У херцегновском Дому здравља унапријеђени су услови радова, а у медицинску опрему уложено је за око годину преко 100 000 еура из сопствених средстава. Одјељење гинекологије је у потпуности реновирано, очекују нову опрему за хируршку амбуланту, а повећан је број педијатара. У прошлој години биљеже позитивно пословање, без дуговања.

Током 2023. године одрађено је низ инфраструктурних пројеката међу којима су реновирање конгресне сале, кречење одређеног дијела просторија. На одјељењу гинекологије у функцији је 4Д ултразвучни апарат, а повећан је и број љекaра, казао је директор Алекса Ђекић.

-Одјељење гинекологије је у потпуности реновирано. Ради двоје специјалиста гинекологије. Уређено је и савјетовалиште за труднице, тако да имамо заокружен систем. Набављен је и нови кревет за преглед пацијената, казао је Ђекић.

И у Дому здравља имају проблем са медицинским кадром, али како објашњава Ђекић, то је деценијски проблем и последица неконтинуираног развоја здравствене политике.

-Ми смо колико је било у нашој моћи, а крећући се по ивици одређених законских рјешења преузели један дио улоге на своја плећа да бисмо грађанима Херцег Новог омогућили боље услове. Почели су да раде дерматолог, кардиолог, хирург, ортопед, психијатар и на то сам поносан, казао је Ђекић.

Према његовом мишљењу једна су од ријетких установа која у прошлој години није осјетила недостатак педијатара, већ су ангажовали два.

-Једног за вријеме туристичке сезоне, другог сада за стално и на тај начин смо употпунили цифру педијатара предвиђених систематизацијом. Ми у Херцег Новом имамо пет педијатара што немају и неке болнице, казао је Ђекић.

Ранијих година Општина је обезбијеђивала средства за рад туристичких амбуланти, али је прошле подршка изостала.

-Сам тај однос говори све. Али успјели смо да организујемо рад четири туристичке амбуланте и стимулисали љекаре са 7 еура по прегледаном пацијенту, а медицинске сестре 3,5 еура. То је највише у Црној Гори, без помоћи Општине, казао је Ђекић.

Како је истакао Ђекић, урадили су идејне пројекте за адаптацију одјељења хемодијализе и лабораторије, али и остварили контакте са референтним центрима у свијету по питању хемодијализе.

На сваком одјељењу купљени су нови стерилизатори и набављене нове униформе. Очекују испоруку хируршког стола са хируршком лампом са камером, па ће, како каже, ова амбуланта постати једна од најсавременијих на приморју.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here