У Херцег Новом током августа процесуирано девет особа због привредног криминалитета

Фото: Илустрација

Службеници Регионалног центра безбједности „Југ“, Одјељења безбједности Херцег Нови су током августа Основном државном тужилаштву у Херцег Новом поднијели шест кривичних пријава против девет физичких лица због кривичних дјела из области привредног криминалитета, саопштено је из Управе полиције.

Кривична пријава поднијета је против Р.Г. из Херцег Новог због сумње да је извршио кривично дјело превара лажним приказивањем чињеница да ће извршити одређене грађевинске радове, што није учинио.

Због сумње да је извршио кривично дјело грађење објекта без пријаве и документације за грађење кривична пријава је поднијета против Б.Б. из Херцег Новог. Он је, ако се сумња, током марта 2023. године започео изградњу објекта без поднијете пријаве радова, односно противно Закону о планирању простора и изградњи објеката.

Надаље, К.Р. и Р.Р. из истог града се сумњиче за кривично дјело зеленаштво и против њих је поднијета кривична пријава. Они су, како се сумња, уговарајући за себе несразмјену имовинску корист позајмили оштећеном лицу из Херцег Новог новац и то К.Р. током љетњег периода 2021. године износ од 15.000 еура уз мјесечну камату од 12%, односно 1.800 еура мјесечно, док је Р.Р у децембру 2021. године позајмио оштећеном 2.000 еура са каматом на недељном нивоу у износу од 500 еура. Оштећени је на име мјесечних камата лицу К.Р. исплатио износ од 12.000 еура, док је Р.Р. на име припадајућих камата исплатио износ од 2.000 еура.

Због кривичног дјела навођење на овјеравање неистинитог садржаја кривично ће одговарати Х.А. из Херцег Новог. Он је, како се сумња, довео у заблуду надлежни орган Министарства унутрашњих послова, Подручну јединицу за управне послове, држављанство и странце Херцег Нови, да је возачку дозволу коју је огласио неважећом, изгубио, иако му је она била одузета од стране надлежних органа СР Њемачке ради реализације заститне мјере забране управљања моторним возилом у трајању од три мјесеца за период од 8. јула до 7. октобра 2021. године и навео их да му 29. јула 2021. године издају нову возачку дозволу.

Осим тога, у координацији са Основним државним тужилаштвом у Херцег Новом припадници полиције поднијели су током августа двије кривичне пријаве против четири лица због сумње да су извршили кривично дјело фалсификовање исправе. Сумња се да су ова лица на незаконит начин дошла у посјед лажних потврда о вакцинацији против Ковид 19, издатих у ЈЗУ Дом здравља Херцег Нови, које су набавили ради употребе и користили као праве. У односу на поменуто у току су активности из надлежности полиције и тужилаштва у циљу утврђивања евентуалне одговорности запослених у овој установи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here