У Херцег Новом један случај „великог кашља“

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институту за јавно здравље Црне Горе су током новембра пријављена 22 случаја оболијевања од пертусиса, болести која је позната и под називом ”велики кашаљ“. До сада је велики кашаљ регистрован код троје лица узраста испод годину, код једног лица у узрасној групи 1-5 година, код једног лица у узрасној групи 6-10 година, код 15 лица у узрасној групи 11-15 година, код једног лица у узрасној групи 16-20 година и код једног лица старијег од 60 година, саопштено је из Института за јавно здравље.

До сада је регистровано 11 обољелих у Подгорици, четири у Даниловграду, два у Будви, и по један у Пљевљима, Никшићу, Котору, Тивту и Херцег Новом. Повећан број случајева великог кашља регистрован је у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини.

Пертусис је високо инфективна бактеријска болест која захвата систем органа за дисање и која се карактерише нападима кашља. Узрочник је бактерија која се налази у устима, носу и грлу инфициране особе. Ток болести је постепен, са неспецифичним симптомима прехладе, због чега се на почетку не посумња на велики кашаљ па обољели несметано шири болест. Бактерија се лако преноси са особе на особу капљичним путем тј. директним контактом са секретима слузокоже респираторног система обољеле особе који се дешава приликом кијања или кашљања. Мања вјероватноћа преноса је контаминираним ваздухом и индиректним путем преноса са свјеже контаминираним предметима. Симптоми болести се обично јављају 7 до 10 дана, али се могу појавити и до 21 дан од излагања узрочнику. У почетку, симптоми подсјећају на симптоме обичне прехладе, укључујући кијање, цурење из носа и благи кашаљ. Током наредне двије седмице, кашаљ постаје јачи, јавља се у нападима и некада је праћен хрипањем при удисању, зацјењивањем или повраћањем.

Најдјелотворнија мјера превенције је вакцинација, која започиње од навршена два мјесеца, друга доза се даје са четири и трећа у узрасту од шест мјесеци. Прва ревакцинација се спроводи у другој години, најмање шест мјесеци након комплетно спроведене имунизације са три дозе, а друга ревакцинација се од почетка 2023. године спроводи приликом уписа у основну школу.

Тренутни обухват са три дозе вакцине са компонентом против пертусиса код дјеце рођене 2018. године обухват износи 88,6% (прва ревакцинација 71,7%); за рођене 2019.г. обухват износи 87,5% (прва ревакцинација 65,3%); за рођене 2020.г. обухват износи 88,2% (прва ревакцинација 55,9%); за рођене 2021. године износи 82,5% (прва ревакцинација 35,2%);, код дјеце рођене 2022. године износи 75,6% а код дјеце рођене 01.01 – 31.05.2023. износи 47%.

Из Института за јавно здравље апелују на родитеље да редовно и на вријеме вакцинишу своју дјецу, а они који касне са вакцинацијом што прије надокнаде пропуштене дозе, како би спријечили теже форме болести, компликације и хоспитализације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here