У Херцег Новом борави више од стотину дјеце са Косова и Метохије

Посредством и у сарадњи Општине Херцег Нови, Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и хуманитарном НВО „Српска солидарност“, у Херцег Новом борави више од стотину дјеце са простора Косова и Метохије,

Тим поводом, потпредсједник Општине Мирко Мустур је одржао састанак са помоћницом директора Канцеларије за КиМ, Светланом Миладинов, предсједником привременог органа Општине Обилић, Гораном Данчетовићем, конзулом Републике Србије у Црној Гори, Мићом Роговићем, предсједником хуманитарне  НВО „Српска солидарност“, Бранком Антићем и предсједником НВО “Божур” из Берана, Мићом Ралевићем.

Како је истакла Миладинов, ово није први пут да дјеца са Косова и Метохије бораве на црногорском приморју. Уз помоћ НВО „Српска солидарност“ и хуманих партнера из наше земље, дјеца су боравила у Херцег Новом и прошле године, а према оцјенама учесника састанка, за очекивати је да се овај вид сарадње настави и убудуће.

– Њима много значи овај долазак, прије свега због социјализације, јер наша дјеца расту у специфичним условима на простору Косова и Метохије. Њихово одрастање није као одрастање дјеце из Црне Горе и Србије. Хвала Херцег Новом, хвала сваком становнику, јер кад год наша дјеца прођу, добијемо ријечи хвале да су наша дјеца добра и културна, казала је Миладинов и поручила да је Косово и Метохија простор добродошлице за све народе и људе добре воље и хуманог срца.

– Жељела бих да видим предсједника и потпредсједника Општине у узвратној посјети, сигурна сам да и ми можемо много тога лијепог да покажемо и да се осјећају добро и здраво на нашим просторима, закључила је Миладинов.

Предсједник привременог органа Општине Обилић Горан Данчетовић се захвалио се у име свих родитеља дјеце која бораве у Херцег Новом ових дана.

– Овај пројекат је само доказ да границе и административни прелази нису препрека ако има добре воље и хуманих људи. Оно што данас видимо на лицима наше дјеце је само подстицај за даљи рад. Мени је битно да су наша дјеца овдје добро дочекана, као и да дјецу из Херцег Новог и Црне Горе дочекамо код нас на Косову и Метохији, нагласио је Данчетовић.

Конзул Републике Србије у Црној Гори, Мићо Роговић истакао је да је љубав коју грађани Боке годинама не престају да дају према другим народима и просторима читавог Балкана и отварање Генералног конзулата у Херцег Новом само доказ љубави и бременитости проблема који остају иза нас.

– Љубав према овој дјеци коју су Херцег Нови, његово руководство и хуманитарне организације пружили је свакако њихов нови прозор у свијет, њихов можда први долазак у један дио слободе, и они ће ту љубав знати да цијене и када постану велики људи да се сјећају дивних успомена из овог града, поручио је Роговић и додао да у домену будуће сарадње неће изостати сарадња на културно-умјетничком плану, спортских и духовних организација, клубова и појединаца са ових простора и простора Косова и Метохије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here