У Градској галерији изложба посвећена камену – Камен има душу људског бића уткану у себе

Да у додиру умјетника и камена заиста настаје магија показују мозаици, скулптуре и друга дјела која су уврштена у Десету међународну изложбу „Камен у архитектури и умјетности“ у Градској галерији Јосип Бепо Бенковић.

Најзначајније достигнућа у модерној савременој уметности везана су за камен, казао је Василије Ћуковић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу отварајући изложбу. Како је казао, камен је материјал који је подстицај за обликовање, а умјетник стварајући у њему успјева да укаже на његову ванвременост. 

– Десета међународна изложба “Камен у архитектури и умјетности” јединствена је у региону. Изложба окупља најзначајније савремене умјетнике који су свој ликовни израз остварили у камену те представља радове двојице великана који су својим стваралаштвом обиљежили скулуптуру 20. века, а стварали су у Херцег Новом – вајара Луке Томановића и мозаичара Борислава Њежића.  Током изложбе посјетиоци имају прилику да погледају видео продукцију аутора Драгана Миловановића и серијала Човек и камен и паное и фотографије ауторке Кристине Шарић у оквиру пројекта “У камену светлосни траг”. Као и пратећа манифестација изложбе у Херцег Новом организована је умјетничка колонија Окамењена сјећања – Stone memories Herceg Novi 2022 на којој група вајара и мозаичара стварају умјетничка дела. Колонија ће се одржати на отвореном простору поред мора на Шеталишту Пет Даница од 20. до 30. јуна уз интеракцију са пролазницима, како становницима тако и гостима који бораве у Херцег Новом. Иако асоцира на хладноћу, неприступачност оштрину, тежину, камен је у карактеру и темељу свеприсутан, казао је Ћуковић.

Градска галерија Јосип Бепо Бенковић, поштујући традицију херцегновске Умјетничке школе, отворила је врата управо једној оваквој изложби, казала је директорица Галерије и музеја Гордана Крунић.

– Ту се налазе скулптуре, мозаици али и умјетничка дјела из области архитектуре и дизајна. Изложба у нашој галерији већ је виђена у већим градовима у региону, а ово је десета јубиларна изложба коју Удружење камена колонија из Београда организује. Сваки камен био он по димензијама велики или минијатурни, дио је мозаика и има своју историју, настанак  и причу вјештине рукама умјетника уткану у умјетничка дјела. Један дио посебно одабраних али награђених радова можете видјети у нашој галерији, казала је директорица Крунић.

Од 20. до 30 јуна Шеталиште Пет Даница биће мјесто на којем ће се одржати умјетничка колонија на којој ће група вајара и мозаичара стварати умјетничка дјела која ће бити дио будућих изложби.

Да ли би заиста постојао иједан древни град са свим својим слојевима без камена, запитала је кустос галерије Јасмина Житник.

– Цијело једно доба названо је „каменим“, једно примардијално вријеме човјечанства када је камен био основни материјал. Па, од каменог доба, преко антике, ренесансе, барока, до модернизма и минимализма. Камен нас увијек зове поново и поново, преноси своју жилу-куцавицу благо угријан на сунцу, њему се увек поново обраћамо. Камен дјелује надасве заштитнички. У камену се поново и поново гради, у њему се ваја, или се раде слике-мозаици. Камен дјелује на први поглед хладно, али заправо то није: из њега избија праисконска топлина, он је заштита од кише и вјетра. У праисторији човјек је на њему, у магијске сврхе -како се вјерује, сликао, казала је Житник.

Подсјетила је на Умјетничку школу у Херцег Новом, која је трајала и истрајавала у нека боља времена овог града.

– Завјештање Умјетничке школе јесте да је Херцег Нови остао град умјетности и умјетника. Стога је право мјесто да постане колијевка умјетности у камену. За камен важи и да је, због солидности, неломљив. У додиру човјека-умјетника са каменом догађа се нека магија: Душа обликује камен, и немогуће је рећи да камен нема душу – камен има душу људског бића уткану у себе а завршено дјело одлази на путовање кроз вријеме, попут пирамида, казала је кустос Житник.

Зоран Ђајић, дипломирани инжењер геологије и вишегодишњи стручњак за камен као материјал, предсједник Удружења камена колонија, додјелио је награде у име умјетничког савјета.

– За најбољи мозаик награђене су Снежана Јовчић Орђи, Бисенија Терешченко, Ана Миљковић, Татјана Тања Војинов, Бојана Павловић. У категорији склуптуре награђени су Невена Милосављевић и Небојша Савовић.  За најбољи портрет  Лука Радојевић и Андреј Митевски који ће биће учесници колоније.

Како је казао, на изложби и колонији је присутна и директорица најстарије клесарске школе у Европи, а Херцег Новом пожелио да, у име времена када је радила Умјетничка школа, сваке године пошаље једног умјетника на школовање.

Уз захвалност Галерији и Општини Херцег Нови на подршци, истакао је и да су обезбједили донације камена за колонију за шта су захвални компанији Шишковић из Требиња и руднику мермера Височица из Даниловграда.

1 COMMENT

  1. Gdja Gordana vd…po dubini,sirini…il Kako god.Nista licno,Al iz djecjeg doma do Galerija.Nesto nisam ni konkurs nidje uocio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here