У ери технолошких иновација бити новинар је изазов

У оквиру првог „Медиа феста“у Културном центру Требиње одржане су три панел-дискусије на којима је указано на проблеме са којима се медији суочавају у ери експанзије друштвених мрежа, дигиталних платформи и нових медијских алата.

Како сматра генерални директор РТЦГ Борис Раонић, у овом дијелу региона постоји много недоумица када је ријеч о технолошком развоју, као и начину коришћења медија.

Борис Раонић, генерални директор РТЦГ

– Налазимо се у петој технолошкој револуцији у исторји људске цивилизације, али нажалост, медији то не прате. Начин на који користимо информације прешао је у дигитални простор, али бројни медији нису спремни за то. Бројни медији и даље нису спремни да користе Савремене технологије, чак и оне које их можда и разумију, попут вјештачке интелигенције, користе, али на погрешан начин, као нешто што треба да их угрози, а не да им олакша живот – наводи он.

Раонић истиче да грађани не чекају да се медији прилагоде савременом добу, већ полако прелазе на друге платформе.

Новинар телевизије Нова БХ Тахир Жустра каже да је бити новинар у данашње вријеме прилично изазовно, због саме атмосфере у друштву, али и због законских и технолошких могућности, које омогућавају да креатор садржаја буде било ко.

Тахир Жустра, новинар телевизије Нова БХ

– Чини ми се да позив на одговорност неће брзо услиједити, вјерујем да томе свједоче бројни медијски радници Босне и Херцеговине, али и региона. Можда је и најбоље да се задржимо на БиХ, јер смо ми медијски прилично компликован систем, за који још увијек треба урадити доста тога на дефинисању корака ко и на који начин смије или не обмањивати јавност, скретати пажњу са битних друштвено-јавних релевантних информација – прича Жустра.

На тему „Медији некад и сад“ говорио је популарни водитељ Иван Ивановић, који сматра да знања и искуства која медији и новинари имају, а које је квалитетније од онога што посједују кратори садржаја на дигиталним платформама, треба унаприједити.

Иван Ивановић, ТВ водитељ

– Не можемо да игноришемо то. Промјене се дешавају свакодневно а тако ће бити и у будућности. Умјесто да као сједимо на неком Олимпу медијског рада, треба да схватимо да је ово управо ново вријеме и сигуран сам да имамо довољно знања, искуства и вјештине да то све прихватимо, унапредимо и преокренемо у своју корист – казао је он.

Први „Медиа фест“ окупио је представнике педесет медијских кућа из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске, а одржан је под покровитељством Града Требиња и Културног центра Требиње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here