У Дому здравља Херцег Нови солидни резултати имунизације ХПВ и ММР вакцинама

Имунизација ХПВ и ММР вакцинама одвија се успјешно што потврђује и податак о четрдесетак вакцинисаних у Дому здравља Херцег Нови у оквиру ванредног програма, као дио кампање Министарства здравља и УНИЦЕФ-а, која је спроведена у протекла два викенда.

Кампања за ХПВ вакцинацију одвија се у континуитету од прошле године, а резултати су солидни прича за РТХН педијатар у Дому здравља др Маја Поповић.

Др Маја Поповић, педијатар

– Током викенда дамо 40 вакцина, што није мало, већ солидна бројка, али вољели бисмо да буде више. Очекујемо да буде више. На почетку школе, када нема пуно обавеза, одзиви су нам много већи. Сада, када крене озбиљно учење и обавезе, одзив ће вјероватно бити мањи. Крећу и респираторне инфекције, о томе водимо рачуна и ни једну вакцину не дајемо кад су дјеца болесна, самим тим ни ову. Тако да ћемо у наредном периоду имати мањи одзив, а можда и не – наводи она.

Херцег Нови је по питању успјешности имунизације ХПВ вакцинама међу првих пет општина у Црној Гори. Од прошле године, како информише др Поповић, обухваћене су дјевојчице 2013. годиште.

– Увијек је Херцег Нови био сјајан по резултатима вакцинације. Сада смо приширили имунизацију ХПВ вакцином на дјевојчице до 21 године, али те резултате немамо са чиме да поредимо, јер прошле године нисмо вакцинисали дјевојчице тог узраста. План је да се од наредне године вакцинишу и дјечаци и да се, зависно од броја вакцина, прошири на узраст до 26 година – прича она.

Вакцинација ММР-ом нешто је мањег обима, дијелом због страха појединих родитеља да изазива поремећаје из аутистичног спектра, што није тачно, је постоје докази који потврђују да ММР нема везе са аутизмом, тврди др Поповић.

– Те чињенице које показују да нема везе аутизам са ММР-ом више никоме нису интересантне, него се родитељи и даље држи тога да има везе и да их је страх. Сви они већином, када дођу у савјетовалиште, желе да сачекају, да буду сигурни да им је

дијете како треба, да ће да проговори. Наравно не сви, постоји одређени број родитеља, који очекују да им дијете са двије године разговара као одрасла особа, што је немогуће. Значи, треба бити реалан за узраст дјетета – сматра др Поповић.

Вакцинација дјеце 9. разреда почела је раније него претходне године, па у Дом здравља наводе да се надају добром одзиву до краја октобра, до када очекују да ће са успјехом одрадити и посао на имунизацији дјеце из херцегновских основних школа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here